Így győzhető le narancsbőr

2013. 11. 04.
Szerző: Szimpatika
Fontos tisztázni, hogy a narancsbőr, más néven cellulit, nem betegség. Mégis, sok nő életét megkeseríti. A nők és férfiak bőrének felépítése eltérő; a has, a csípő, a fenék és a comb felületén kidudorodó zsírpárnácskák kialakulása a nők bőrének szerkezetével magyarázható, ritka esetekben azonban férfiakat is érinthet a probléma.

Nőknél a kötőszövet lazább, és a benne található rostok szerkezete is eltér a férfiakétól. A férfiak bőrének irharétegében és a bőraljában lévő kötőszöveti rostok rugalmasabbak és ellenállóbak, mint a nőknél, így a rostok közötti apró hézagokat, tereket nehezebben tölthetik ki a zsírsejtek.

A túlsúly és a mozgáshiány kedvez a narancsbőr kialakulásának. A baltimori (USA) Johns Hopkins Egyetemen folytatott vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy –ellentétben a korábbi feltételezésekkel, melyek szerint a narancsbőr kialakulásában a felgyülemlett víznek és a lerakódott salakanyagoknak is szerepük van – valójában kizárólag zsírsejtek okozzák az elváltozást.

Speciális gyakorlatokból álló mozgásterápiával sokat tehetünk a narancsbőr ellen: a láb, a has és a fenék izmainak és kötőszöveteinek erősítésével, például vízitornával (aquafitness) megelőzhetjük a narancsbőr kialakulását. Azonban mielőtt belevágna, kérje ki erről orvosa véleményét. Ha javasolt elkezdenie az új mozgásformát, keressen egy csoportot, klubot, mert olyanokkal együtt, akik hasonló problémákkal küzdenek, könnyebb sportolni.

Narancsbőr elleni orvosi tanácsok

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara: ilyenkor a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és az elszállítás, ami ödémához vezet. Napjainkban már számos cég próbál segíteni a nők millióit érintő problémán, a narancsbőr eltüntetésén. A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már nagyon sokfajta stratégia létezik.

Nagyon fontos a rendszeresség, ami vonatkozik a mozgásra és a helyes táplálkozásra egyaránt – a nők nagyon sokat tehetnek a narancsbőr ellen, ha odafigyelnek erre a két alapvető dologra. A cellulit ellen a már említett aquafitnessen kívül kiválóan alkalmas a kerékpározás, a futás, az úszás, a gyaloglás és a torna. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, változatosan, és vigyen be sok rostot a szervezetébe! Friss gyümölcs és zöldség mindennap kerüljön az asztalra! Az anyagcsere serkentése érdekében igyon sok folyadékot, legalább napi két litert (ezzel kapcsolatban a vese- és szívbetegségekben szenvedők kérjék ki orvosuk véleményét)!

3 lépés a cellulit legyőzéséért

1. Mozgás: a narancsbőrellenes program legalapvetőbb eleme. Nagyon fontos, hogy ne törekedjünk azonnal csúcsteljesítményre, fokozatosan növeljük az edzés intenzitását, és tartsuk észben, hogy legalább 20 perc mozgás után kezdi el a test a zsírégetést.

2. Egészséges táplálkozás: mondjon le a hizlaló ételekről: felejtse el a tejszínt, a kolbászt és a sült burgonyát! Mindezek helyett fogyasszon inkább teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut, főtt burgonyát, zöldségeket, halat. A citrusfélék nem csak az immunrendszert, de a kötőszöveteket is erősítik. A sok folyadék fogyasztása nemcsak azért jó, mert serkenti az anyagcserét, hanem azért is, mert telít, és emiatt kevesebbet eszünk. A legjobb, ha vizet vagy gyümölcsteát fogyaszt. Ha a csokoládéról nem tud lemondani, akkor az étcsokoládé mellett döntsön, amelynek magas a kakaótartalma, a kakaó ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, ami erősíti a kötőszövetet.

3. Krémek és masszázs: a hideg-meleg váltózuhany serkenti a vérkeringést. Használhat bőrfeszesítő krémeket, masszázskefét vagy masszázskesztyűt is.


forrás: orvosok.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!