Régi gyógyszer új hatással

2013. 10. 30.
Szerző: Szimpatika
Új alkalmazási területet találtak magyar agykutatók egy antidepresszánsnak, amikor bebizonyították, hogy hatóanyaga szelektív, az idegsejtek pusztulását gátló hatással bír.

Mint Vizi E. Szilveszter akadémikus az MTI-nek elmondta, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (KOKI) általa vezetett kutatócsoport fedezte fel, hogy egy, már forgalomban lévő antidepresszáns hatóanyaga alkalmazható agyi ischémiás megbetegedéseknél, például a stroke (agyi érkatasztrófa) esetében, mivel meggátolja a neurotoxicitásért, az idegsejtek pusztulásáért felelős NMDA-receptor hatását. Ennek következtében mérséklődik egy serkentő vegyület, a glutaminsav hatása, ami a kalciumkoncentráció csökkenését eredményezi az idegsejtekben. Ily módon a fluoxetin végső soron korlátozza a neuronok elhalását, ugyanakkor elősegíti a motoros funkció helyreállítását agyvérzés után.



Kimutattuk, hogy a fluoxetin hatása a szinapszisokon kívül helyet foglaló, a glutaminsavra reagáló receptor gátlásán keresztül valósul meg” – emelte ki a tudós. A magyar agykutatóknak azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a készítmény meggátolja a korral járó idegrendszeri károsodások súlyosbodását, aminek nagy jelentősége lehet az orvosi gyakorlatban. A népesség öregedésével párhuzamosan ugyanis rohamosan nő az időskori neurodegeneratív megbetegedések gyakorisága, ami óriási terhet ró az egészségügyre, a társadalomra és az érintett családokra egyaránt.

„A korral nő a depresszióra való hajlam is, így amikor felírják a készítményt, egyúttal meggátolják ezeknek az agyi betegségeknek az előrehaladását is. A gyógyszerből évente tízmilliárd dolláros forgalmat bonyolítanak a világban, és az antidepresszáns-készítménynek új terápiás indikációja is lehet a jövőben” –fogalmazott Vizi E. Szilveszter.

Ismertetése szerint tanulmányukra, amely a Brain Research Bulletin című folyóiratban jelent meg, felfigyelt a pszichológiai és pszichiátriai haladással foglalkozó kutatócsoport, a Psychology Progress Team, amely folyamatosan monitorozza a tudományterület kutatási eredményeit, hogy a legjelentősebbekre felhívja a világ legnagyobb tudományos intézményeinek és egyetemeinek a figyelmét.

„A mi dolgozatunk egyike lett a kiválasztott tanulmányoknak. Ez nemcsak nagy megtiszteltetés, hanem egyben azt is jelenti, hogy cikkünk idézettsége, tudományos eredményeink elfogadottsága sokkal gyorsabban nő majd, mint ahogy ez általában lenni szokott” – hangsúlyozta a magyar tudós.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!