A hipertóniának nincsenek egyértelmű tünetei

2013. 10. 29.
Szerző: Szimpatika
Szinte nincs is olyan ember, aki ne halott volna még a magas vérnyomásról (hipertónia), ám sokan nem veszik komolyan – talán mert nem hangzik olyan rémisztően, mint például a Lyme-kór. Nem árt azonban tudni, hogy a hipertóniának súlyos következményei vannak, ráadásul nem is egyszerű felismerni, hiszen nincsenek jellemző tünetei – ahogyan azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk.

„A magas vérnyomásnak nincs igazán jellemző tünete, a beteg gyakran teljesen panaszmentes. Előfordulhat, hogy fejfájás (elsősorban fejtetőn vagy tarkótájon jelentkező fejfájás), szédülés, látászavar, fáradékonyság kíséri a vérnyomás emelkedését. Sokan az orrvérzést is a magas vérnyomással hozzák összefüggésbe, pedig nagyon ritkán fordul elő együtt a két tünet. Sok esetben a vérnyomás-emelkedésnek tulajdonított tünet inkább a tartósan fennálló magas vérnyomás által okozott szövődmények tünete. Például fulladás, mellkasi fájdalom, szívelégtelenség, angina pectoris (a szívizom vérellátási zavarából adódó tünetegyüttes) esetén, vagy a mozgás, illetve a beszéd nehezítettsége stroke esetén” – mondja dr. Kaplocsi Judit.

Mikor mérik, és hogyan kezelhető?

Amikor valaki szembesül azzal, hogy magas a vérnyomása, egy sereg kérdés felmerül benne. Akiknek ezzel nincs gondjuk, de tájékozódni szeretnének, ugyanazokra a kérdésekre keresik a választ: mikor kell mérni, és mi a teendő, ha gond van?

„Javasolt, hogy minden orvosi vizsgálat természetes eleme legyen a vérnyomás mérése. Ha kiderül, hogy a vérnyomás magasabb, mint 140/90 Hgmm, akkor el kell dönteni, hogy kezelendő-e. Ha igen, eldöntendő, hogy elegendő-e az életmódbeli változtatás, vagy gyógyszer is szükséges. Amíg a vérnyomás beállítása történik, a napi ellenőrzés, esetleg a 24 órás vérnyomás-monitorozás ajánlott. Ha már elég stabilan elértük a kívánt célértéket, heti 2-3 alkalommal, és minden orvosi vizit alkalmával célszerű ellenőrizni a vérnyomásértékeket. Érdemes kis füzetbe vezetni az eredményeket, hogy ne felejtsük el azokat” – javasolja a szakember.

Hogyan mérjük otthon?

Ma már szerencsére bárki beszerezhet egy otthoni vérnyomásmérőt, ami nagyon jó dolog, de azt senki nem mondja el, hogy mi a teendő, ha a mért érték magas. Dr. Kapocsi Judit segít ebben: „Ha a vérnyomás eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm értéket, akkor 1 perc múlva újra mérjük meg. Ha a 2 mért érték között 4 vagy több Hgmm a különbség, akkor 1-2 perc múlva ismét ellenőrizzük a vérnyomást, és mind a 3 értéket jegyezzük fel. Ez sokat segíthet az orvosnak a mielőbbi jó beállítás elérésében. De túlzás, ha valaki annyira aggódik, hogy éjjel is felkel vérnyomást mérni. Ha nyugtalan az alvás, az csak ront a vérnyomásértékeken. Éjszaka aludjunk, hogy a szervezet kipihenhesse magát és regenerálódjon.”


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!