Újabb bizonyíték a brokkoli rákellenes hatásáról

2013. 10. 22.
Szerző: Szimpatika
A brokkoli nem csupán ízletes, sokféleképpen elkészíthető zöldség, de a benne található hatóanyagok is rendkívül értékesek, és jelentős szerepük van egészségünk védelmében. A brokkoli, illetve a benne található hatóanyagok, az ún. izothiociánatok (pl. a szulforafán) rákellenes hatása már húsz éve ismert.

Jó ideje tudjuk ugyanis, hogy az izothiociánatok képesek hatékonyan aktiválni bizonyos, ún. II-es fázisú védekezési enzimeket, pl. a glutation S-transferáz enzimet, amely az egyik (és talán legfontosabb) szereplője a szervezet antioxidáns védekezési rendszerének.

Egy egészen új vizsgálat pedig a brokkoliban található izothiociánatok egy jóval közvetlenebb hatását is igazolta. Ezek szerint a brokkoliban található izothiociánatok gátoljak a hibás p53-as gén aktiválódását. Normálisan a p53-as gén egyik feladata a tumorszupresszió, azaz a daganat kifejlődésének és növekedésének a gátlása. Ha ez a gén sérül, pl. mutálódik, a tumorszupresszáló hatás megszűnik, ami rák kialakulásához vezethet. A brokkoliban levő izothiociánatok specifikusan kötődnek a sérült p53-as génhez (de nem az „egészséges” génhez), aminek következtében a fejlődésnek indult rákos sejt elhal.


forrás:
https://www.argina.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!