Újabb bizonyíték a brokkoli rákellenes hatásáról
Jó ideje tudjuk ugyanis, hogy az izothiociánatok képesek hatékonyan aktiválni bizonyos, ún. II-es fázisú védekezési enzimeket, pl. a glutation S-transferáz enzimet, amely az egyik (és talán legfontosabb) szereplője a szervezet antioxidáns védekezési rendszerének.
Egy egészen új vizsgálat pedig a brokkoliban található izothiociánatok egy jóval közvetlenebb hatását is igazolta. Ezek szerint a brokkoliban található izothiociánatok gátoljak a hibás p53-as gén aktiválódását. Normálisan a p53-as gén egyik feladata a tumorszupresszió, azaz a daganat kifejlődésének és növekedésének a gátlása. Ha ez a gén sérül, pl. mutálódik, a tumorszupresszáló hatás megszűnik, ami rák kialakulásához vezethet. A brokkoliban levő izothiociánatok specifikusan kötődnek a sérült p53-as génhez (de nem az „egészséges” génhez), aminek következtében a fejlődésnek indult rákos sejt elhal.
forrás: https://www.argina.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!