Hasznos tudnivalók az intimhigiéniáról

Szerző: Szimpatika
Intimhigiénián a nemi szervek tisztán tartásának szabályait értjük, aminek célja a különféle fertőzéses és egyéb betegségek kialakulásának megelőzése, a mindennapi jó közérzet fenntartása és a zavartalan szexuális együttlét biztosítása.

A női nemi szervek tisztán tartása a hétköznapi higiénia része. Speciális célja a hüvelyben a normális pH (és így a baktérium-egyensúly) megőrzése és fenntartása. Az egyik alapszabály, hogy ne használjunk a hüvelyben szappanos készítményeket, mert ezek megzavarják a hüvely természetes védekezőrendszerét! Intim mosakodószereket csak a külső nemi szervek területén használjunk, ne próbáljuk a hüvelybe juttatni őket!

A hüvely tisztán tartására a különböző intim hüvelyöblítő eszközök alkalmazhatók, ezek az úgynevezett irrigátorok. Az eszköz két részből áll: a tartályból és a hüvelybe vezethető csőből. A cső igen vékony, tehát (amennyiben szükséges) a szűzhártyán legtöbbször akadálytalanul átjut, annak megsértése nélkül. Az irrigátor tartályába tejsavas oldatot kell tenni, majd összerakva a szerkezetet, a csövet a hüvelybe felvezetve, az alaposan kiöblíthető. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szerkezetet rendszeresen fertőtleníteni kell, mert különben fertőzést vihetünk (vissza) a hüvelybe. A kifertőtlenítés legegyszerűbb módja, ha az eszközt háztartási hipós vízben elöblögetjük, majd jó alaposan, tiszta vízzel leöblítjük.

Ha az orvos egyéb okból nem javasolja, panaszmentes nőknek, általános higiéniás célból az irrigálás maximum hetente kétszer vagy háromszor ajánlott.

Menses alatt a szeméremtestet a vérzés mennyiségétől függően akár naponta többször is le kell mosni, és a vér felfogásáról gondoskodni kell. Menstruáció alatt a hüvelyt kimosni, irrigálni nem ajánlatos, de a menses végén az alvadt vért irrigálással el lehet távolítani.

A szeméremtestet szárazon, szellősen tanácsos tartani, a műszálas fehérnemű viselése kerülendő. A kereskedelemben kapható intim spray-k használhatók, de ezek gyakran irritálják a szeméremtestet.

A menstruációs vér felfogása megoldható intimbetéttel vagy hüvelytamponnal. A vatta nem a legideálisabb megoldás. A betétet lehetőleg az átázás előtt cserélni kell. A nagy mennyiségű, bővebb vérzés idején a betét előnyösebb, míg a vérzés csökkenésekor a tampon is választható kényelmi szempontból. Mindez nem szabály, az egyéni tapasztalatok, szokások alapján mindkettő választható.

A hüvelytampont legalább 8 óránként cserélni kell, ezért éjszakai használata nem ajánlott. A menstruáció során a vér a méhszájon keresztül távozik a hüvelybe és onnan a külvilágba. A menstruáció alatt kissé kinyílik a méhszáj, hogy a mensesváladék akadálytalanul távozhasson.

A menstruációs váladék, miután levált nyálkahártyasejteket és vért tartalmaz, alkalmas környezetet biztosít a kórokozók elszaporodásához. Ezért fordul elő gyakran, hogy a menses előtt nem kellően kikezelt folyás a menses után pár nappal újra előjön, és a tünetek súlyosabbak.

Az általános javaslat az, hogy a menstruáció első pár napján hagyja abba a folyásellenes kezelést, mert egyrészt nem hat kellően a gyógyszer, másrészt a nyitott méhszájon keresztül kórokozókat juttathat fel a méhbe. A menses utolsó néhány napján azonban, amikor a vérzés mennyisége már jóval kevesebb, nyugodtan folytatható a folyásellenes kezelés. Ilyenkor már elvileg hüvelyöblítést is végezhet az, akit a menstruációs váladék zavar, és a tisztaságérzetét javítja, ha az esetleges kellemetlen váladékot a hüvelyéből eltávolítja. Ritkán elfordul, hogy a menstruáció igen erős szaggal jár, ami fokozott figyelmet érdemel, és azt jelzi, hogy gondosabb higiénia szükséges. A menstruáció első napjaiban a versenysport nem ajánlott, az úszás még tamponnal sem javasolt, és a fentiek miatt a szexuális érintkezés is kerülendő.


forrás: https://www.springmed.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!