Anyaszemmel: Visszaáll a tanévrend!?

2013. 10. 01.
Szerző: Szonda Györgyi
Mikor ezt az írást gépelem, még 30 fok van, de anya már az őszt szervezi, fejben készülnek a napirendek, íródnak sorban a tennivalók, és folyamatosan bővül a bevásárlási lista, amely négy iskolás évkezdéséhez szükséges.

Tavaly vezettük be a család életébe, hogy augusztus végén még egyszer együtt elmegyünk pár napra itthonról, hogy a gyerekek kapjanak még a „jóból”, mielőtt elindul a tanév. Nagyon jót tesz mindnyájunknak, hogy az évnyitó előtt csak három-négy nap szól az előttünk álló tíz hónapról, és nem két hétig stresszelem magam és a gyerekeket...

Így is meglesz minden füzet és ceruza, egy éjszaka elég a több mint ötven könyv bekötéséhez is, bár lapzártáig nem tudom biztosan, hogy melyik gyerek hogyan kap majd tankönyvet, mert nagycsaládosként eddig ingyen kaptuk a suliban, de az idei változások egyelőre nem egyértelműek a számomra. Van, amit megkapunk továbbra is, és majd év végén vissza kell adni, de vannak könyvek, melyeket nekem kell megrendelnem és átvennem valahol a város egy kijelölt helyén. Káosz az egész, minden suliban egy kicsit máshogy van, de remélem, mire e sorokat olvassák, az összes gyerkőc szépen tanul a könyveiből...

Ami még nagy feladat, ha az embernek hat gyermeke van, az a különórák kérdése, hiszen ezeket nem elég a saját családunkkal egyeztetni és a gyerekek órarendjéhez igazítani, mert a zenetanárok és edzők kapacitása véges és elég szigorú. Szerencsére, idén minden iskolásunk már felsős vagy gimis, így egyedül közlekedik és egyedül jár haza, ami nekem óriási könnyebbség, mert így csak az ovis és a bölcsis szállítása a feladat, illetve, ha este ér véget a táncpróba, az edzés vagy a zeneóra, akkor kell az „anyataxi”.

Az uzsonnakérdés sem mellékes mostantól, mert hiába a sok gyerek miatt járó étkezési kedvezmény, ha ehetetlen az iskolai menza. Eddig mindig meggyőztem a gyerekeimet, hogy „nem lehet az olyan rossz, ennyi pénzből én fele ilyen jót sem tudnék előállítani”, de, még ha fél áron kapják is az ebédet, pénzkidobás, ha egy falatot sem esznek belőle. Idén újra megpróbáljuk azért, mert érdekes módon az első hónapokban még egészen tűrhető, sőt néha finom az ebéd, fogalmam sincs, mitől romlik később a minőség. Tudok ugyan uzsit csomagolni, de ezek a nagy gyerekek sokszor csak este érnek haza, kéne nekik az a meleg ebéd a nap közepén, hogy bírják energiával a kötelező és az általuk szabadon választott elfoglaltságokat.

Mindez nagy váltás a nyár után, szigorú felkelés, kötött napirend, tanulás, feladatok sora, megfelelés minden fronton, nehéz az első hét a gyerekeknek és a szülőknek is, de szerintem mindnyájunkra ránk fér egy kis „rend” így tíz hét elteltével...

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!