A PCOS akkor is problémát jelent, ha már nem akarunk gyereket

2013. 10. 09.
Szerző: Szimpatika
A PCOS azoknak a nőknek okozza a legtöbb problémát, akik gyermeket szeretnének, mert a betegségük ezt nagyban megnehezíti. Mivel a kór a petefészkeket érinti, logikus lenne a következtetés, hogy ha valaki már nem szeretne több gyermeket vállalni, esetleg a változó koron is túl van, akkor a PCOS már nem jelent gondot, nem is kell vele foglalkozni...

Ám ahogyan azt dr. Koppány Viktóriától, a Trombózisközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistájától megtudtuk, ez azért nem egészen így van.

Nem csak a PCOS a gond

Az egyik nagyon fontos ok, amiért nem legyinthetünk egy meglévő problémára, az az, hogy nem működik megfelelően a testünk, és mivel egy bonyolult és összefüggő rendszerről van szó, ha valamivel baj van, az sokszor azt eredményezi, hogy más gondok is jelentkezni fognak.

„Az idősebb kor, bár hatással van a menzeszre, nem jelenti azt, hogy feleslegessé teszi a PCOS kezelését. A menopauza után, de akár már a szülés után is – gondolhatnánk – a PCOS igazából nem jelent gondot, hiszen nem akarunk már gyereket. De, mint minden betegségnél, itt sem „csak” a már kialakult gonddal kell számolni, hanem annak szövődményeivel is, amelyeknek az esélye nem múlik el azért, mert a beteg átesik a változó koron” – mondja dr. Koppány Viktória.

A menopauza nem oldja meg a helyzetet

Bár tény, hogy a menopauza után a petefészkek már nem aktívak, de ez nem jelenti azt, hogy nem okozhat gondokat a PCOS a kísérőbetegségei által – ahogyan arra dr. Koppány Viktória rámutat.

„Sajnos a szövődmények igen súlyosak is lehetnek. Azzal kezdve, hogy kellemetlen szőrösödéssel számolhatunk, a PCOS a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásához is vezethet. Ezek a veszélyek egészen addig fennálnak, amíg a beteg menstruál, vagyis a petefészkei működnek. A menopauza után a lehetséges kísérőbetegségeket ugyanúgy figyelembe kell venni. Az inzulinrezisztencia, vagy akár a metabolikus szindróma (egy anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) ekkor is kezelésre szorul, ezeket nem lehet elhanyagolni” – hangsúlyozza a doktornő.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!