Antibiotikum a természetből: az oregánó

Szerző: Szimpatika
Az oregánó a természet ajándéka, amelynek antibiotikus, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik, ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, de enyhíti az orrmelléküreg-gyulladást és a tüdőgyulladást is, valamint eltünteti a szemölcsöket és a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házipatikájából eddig hiányzott az oregánóolaj, ideje beszereznie.

Az ősi indiai hagyományokat követő szerzetesek azt tartják, hogy a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere, a bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.


Jelentős baktériumölő hatás

A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánóolaj már relatíve kis dózisban is hatékony a Staphylococcus nemzetség baktériumai ellen, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeihez hasonlatos. A Staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és ez a baktériumcsoport ma már több antibiotikumra is rezisztens.

Az párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől aromaterápiával foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánóolaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánóolaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96%-át, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumok 92%-át. 

A pneomococcus egy komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.

A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegséget okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis (más néven memingococcus), amely egy szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.

A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek.

Az oregánóolaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83%-át és az enterococcus baktériumok 78%-át is.

A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.

Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánóolaj hatásos a candida baktériumok ellen (78%-ukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen is (ezeknek szintén 78%-át pusztította el).

Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánóolajat, egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan, gyakori parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria. Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánóolaj baktériumölő képességét.

Itthon inkább fűszerként ismerjük

A szárított oregánó (magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna) leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon. Hatásában és aromájában leginkább a majorannára és a kakukkfűre hasonlít. Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják. Teaként elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen javasolt.

Remek meghűlés elleni, izzasztó teakeverék a következő:

1-1 adag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, majd finom szűrön átszűrjük. Napjában többször melegen iszogatunk belőle.


forrás: Nagy Péter egészségügyi tanácsadó,
https://tanacsok.atw.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!