Vészesen fogynak a fecskék

2013. 08. 22.
Szerző: Szimpatika
Évről-évre csökken a nyáron Magyarországon tanyázó fecskék száma. A háttérben nemcsak az időjárási viszonyok változása, hanem emberi magatartás is áll. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) friss kutatása szerint drasztikusan csökken a hazai fecskeállomány.

Szép Tibor, az MME partifecske-védelmi programjának vezetője elmondta, 1999 óta zajlik önkéntesek bevonásával az ország teljes területére kiterjedő „Mindennapi madaraink” nevű megfigyelési program, amely azt mutatja, hogy évente mintegy 7 százalékkal csökken a fecskefajok egyedszáma. A kiinduló évhez képest a molnárfecske állománya 2012-re 51 százalékra esett vissza, a villásfarkú néven is ismert füstifecskéé pedig 70 százalékra. A partifecskék száma is lényegesen kevesebb, mint 1999-ben: akkor a Tisza mentén – ahol a faj legnagyobb állománya él – 1990-ben az ornitológusok még 33 ezer párt számoltak össze, tavaly pedig már csak 5 ezret.

Szép Tibor szerint nagyon sok tényező okozza e vándormadarak egyedszámának visszaesését. A szakember, aki a Nyíregyházi Főiskola tanára, elmondta, hogy a fecskék 5-10 ezer kilométerre vonulnak a nyár elmúltával, a testtömegük pedig 10-20 gramm. A kistestű állatoknak óriási megterhelés a vándorút megtétele. Emellett minél nagyobb távolságra repül és minél több területet használ egy fecske, annál jobban ki van téve a sokasodó ártalmaknak. Ennek tulajdonítható, hogy a hazai fecskeállomány és általában a vonuló madarak száma csökken.

Az MME munkatársa a fecskéket tizedelő tényezők közül kiemelte a klímaváltozást. Úgy tűnik, hogy a hosszú távon vonuló madarak – amelyeknek át kell repülniük a Szaharát és a Földközi-tengert is – az időjárás átalakulásának első áldozatai Európában. A legtöbb vonatkozó elmélet ezt úgy magyarázza, hogy a tavasz egyre korábban, két-három héttel előbb kezdődik, a messziről induló madarak pedig nem képesek gyorsan követni ezt a drámai változást. „Az történik, hogy mire Európába érnek, javában zajlik a tavasz, és akkor már nem áll rendelkezésre a fiókáik felneveléséhez szükséges mennyiségű rovar” – tette hozzá Szép Tibor.

Orbán Zoltán, az MME társadalmi kapcsolatok igazgatója hangsúlyozta, a fecskék fogyása nagy károkat okoz az embereknek, hiszen a hiányzó madarak több tízmillió rovart, ezen belül rengeteg szúnyogot és levéltetűt ehettek volna meg. Hozzátette, hogy az ember által végzett szúnyogirtás is szerepet játszik a fecskepopuláció csökkenésében. Véleménye szerint nem a más rovarokat is megölő idegmérgekkel kellene küzdeni a szúnyogok ellen, hanem a csak a vérszívót pusztító, szelektív biológiai módszerrel. A fecskék táplálékforrását veszélyeztető szúnyogirtás mellett az is gondot okoz, hogy az egyre szárazabb tavaszok és nyarak során a települési sárfészekrakó fajoknak nincs építőanyaguk.

Orbán Zoltán elmondta még, rájöttek, hogy folyamatosan és nagyon erősen propagálni kell a fecskevédelmet, ezért a következő tél végén a média segítségével kampányba kezdenek, többek közt olyan céllal, hogy műfészkek kihelyezésére és sárgyűjtő helyek létesítésére ösztönözzék a civileket. Utóbbit egy nagyobb műanyag tálcával meg lehet oldani: az ebbe beletett földet meg kell locsolni, és az egészet kitenni a párkányra vagy a kertbe. Ugyancsak fontos a fecskepelenkának nevezett falap felrakása, amely felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét. Ez azért fontos, mert sok ember ahelyett, hogy seperne, a lepottyanó fecskepiszok miatt inkább leveri a lakott és egyébként törvényi védettség alatt álló fészkeket – ami szintén hozzájárul a fecskék számának csökkenéséhez.


forrás. www.hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!