Teregessük ki a kártyákat

2013. 08. 11.
Szerző: Aggod Zsuzsa
|
Címkék: Édes Otthon 
Ritkán gondolunk arra, hogy a hétköznapi ruhacsipesz, mely észrevétlenül szolgál bennünket, valójában az egyik legglobálisabb használati tárgy: kulturális és földrajzi határok nélkül használja mindenki, hiszen a „szükség” ugyanaz – ha tehetjük, szeretünk a szabadban teregetni, ahol átjárja a friss szél a száradó ruhákat, de ruhacsipeszre van szükségünk ahhoz, hogy megakadályozzuk abban, hogy lefújja őket a kötélről.

Megkérdeztem édesapámat, hogyan teregettek régen, használtak-e ruhacsipeszt a tanyán, ahol felnőtt – mobiltelefonon értekezett a mindentudó unokatestvérével, aki valóságos néprajzi gyűjteményt rendezett be a régi istállójában: Karcag környékén a szárítókötelet duplán feszítették ki, és a két kötél közé teregettek – milyen egyszerű módszer a szél ellen!

Eléggé hihetetlen, hogy nem létezett örök időktől fogva a ruhacsipesz! Állítólag a shakerek találták fel az 1700-as évek vége felé. Ez a maroknyi tagból álló, ám óriási kulturális örökséget maga után hagyó vallási szekta, amely egyenjogúságot hirdetett a nemek között; puritán életvitelüket tükröző, egyszerű, funkcionális bútoraival máig ható stílust teremtett; és melynek névtelen feltalálói olyan, mindennapi életünket segítő tárgyakat hoztak létre, mint a sodrófa, cirokseprű, almamagozó és -hámozó, körfűrész, melyeket szinte változatlan formában használunk mind a mai napig.

Az első ruhacsipeszek egy behasított fapecekre emlékeztettek, egyes változatukat dróttal tekerték körbe, hogy ne hasadjon tovább – vándorcigányok készítették és árulták szerte Európában. Ezeket manapság már leginkább csak kézműves kellékeket árusító boltokban lehet beszerezni, hiszen a jóval praktikusabb, rugós fa- és műanyag csipeszek feltalálásuk és tömegtermékké válásuk után hamar lesöpörték őket a színről. A műanyag- és a facsipesz hívei között máig folyik a küzdelem, és szerencsére ebben az esetben nem sikerült kiszorítani a természetes anyagból készültet, árban még mindig versenyképes, és mindkét fajtából (sőt, bambuszból is) találni a polcokon.

A ruhacsipesz univerzális használati tárgy, jó ha kéznél van, és nem csak teregetéskor. Használhatjuk számlák egybetartására, zacskók szájának összefogására, fotók, üzenetek, névjegykártyák felcsíptetésére, akasztó nélküli törölközők, konyharuhák fellógatására, ragasztáskor a felületek összeszorítására, batikoláskor különleges minta elérésére...

Batikolás közben a felhasznált csipesz is szép színesre festődik, érdemes tovább díszíteni őket.

A legjobban egy zöldre batikolt csipesz a krokodilra emlékeztet, egy kis kiégethető vagy levegőn száradó gyurma segítségével könnyen megadhatjuk neki a végső krokodilformát.

A csipeszről óvatosan szedjük le a rugót, fessük pirosra a száj belsejét, és rajzoljunk hegyes fogakat bele.

A gyurmából gyúrjunk két nagy szemet, két húsos orrlyukat és néhány kiálló pikkelyt a gerinc vonalára. A szájába varázsolhatunk még egy kis madárkát is, annak bizonyítékául, hogy nem bánt: az élő „modell” is jól tűri, hogy madarak tisztogassák félelmetes fogait, míg ő lustán sütkérezik a verőfényben.

A festék száradása után tegyük vissza a rugót a krokodilra, és ragasszuk rá a gyurma testrészeket, végül pedig a „szájába” ültessük be a fogtisztogató krokodilmadárkát.

A fa ruhacsipeszt nemcsak batikolással színezhetjük: befesthetjük akrilfestékkel, rajzolhatunk rá mintát lakkfilccel, ragaszthatunk kétoldalas ragasztóval színes textildarabkát, szalagot, csipkét, és természetesen romantikussá tehetjük dekupázs-technikával is. Ragaszthatunk rá gyöngyöket, gombokat, terméseket, apró csigákat, kagylókat is...

És ha sikerült a díszítés, bevethetjük alkotásunkat lakberendezési kiegészítőként.

Gyorsan pótolhatjuk a kéztörlő akasztóját, csak egy darab vékony szalagot fűzzünk át a csipesz rugóján, és akasszuk fel.

Ragasztópisztollyal erősíthetünk a hátára lapos rajzszöget vagy mágnest, és máris kész a fotótartó vagy a mindenes üzenőfal.

Ha több fotót szeretnénk elhelyezni a falon kevés lyukat ütve, fűzzünk fel néhány ruhacsipeszt a rugójukon keresztül egy drótra, és szögezzük fel a kifeszített drót két végét a falra.

Képek, névjegykártyák és más fontos cetlik vízszintes tárolását megoldhatjuk, ha egy vagy két ruhacsipesz-lábat csíptetünk rájuk.

És egy vagy két, általunk díszített ruhacsipesz segítségével szépséges ajándékkísérővel is meglephetjük barátainkat!

De a közönséges ruhacsipesz jól jön a zöldben is, és nem csak teregetéskor. Növénykarót készíthetünk a segítségükkel magasba szökkenő kedvenceinknek, cserépben, kertben egyaránt.

Egy vékony hurkapálcán bújtassuk át a feldíszített ruhacsipeszt, és óvatosan fogjuk a csipesz két mélyedése közé a vékony növényi szárat. És mi legyen a díszítés? A legmeghökkentőbb hatást sötétben is világító „szentjánosbogarak” felragasztásával érhetjük el. Használjunk sötétben világító kiégethető gyurmát, vagy fessük be ilyen festékkel a levegőn száradó gyurmából készült művünket.

A szentjánosbogarat apró tündérkéknek képzelnénk, de valójában elég csúnyácska rovarok, inkább hasonlítanak lárvára mint tündérre. Egyedfejlődésük összes állomásán képesek világítani. Ne tartson minket vissza a valóság, olyan szép szentjánosbogarakat készítsünk, amilyennek elképzeltük őket. Nyári estéken pompásan fognak világítani a növényeink között!

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el