Nőtt a magyar lakosság ivóvízfogyasztása

2013. 08. 04.
Szerző: Szimpatika
A magyar lakosság víz- és kávéfogyasztása nőtt, az üdítőitalok és a gyümölcslevek fogyasztása viszont csökkent a 2006-os adatokhoz képest – derült ki egy felmérésből.

A csapvíz fogyasztása több mint 40 százalékkal, a palackozott vizeké 18,5 százalékkal, a kávéé 9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a szénsavas üdítők fogyasztása 15 százalékkal, a tej és a tejes italoké 30 százalékkal, a gyümölcsleveké 37 százalékkal csökkent állapította meg a TNS fogyasztói kutatása, amely a magyar lakosság 2006-os ivási szokásait hasonlította össze a 2012-ben erre vonatkozó eredményekkel.

A legtöbb vizet a 60-69 évesek isszák, a legkevesebbet a 20-29 évesek. Az üdítők és a gyümölcslevek fogyasztása az életkor növekedésével párhuzamosan csökken, helyét a víz mellett a kávé, a tea és az alkoholos italok veszik át. A legtöbb alkoholt a 40-49 évesek isszák, náluk a folyadékbevitel negyedét az alkoholos italok teszik ki.

A 2006 és 2012 között eltelt időszak alatt 5,7 százalékkal nőtt a napi folyadékbevitel, ez azonban még mindig alig éri el az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint megfelelő 2-2,5 liter mennyiséget. A több európai országra is kiterjedő felmérés szerint a lengyelek napi italfogyasztásának mindössze 2 százaléka csapvíz, ugyanakkor nagyon szeretnek teázni. A régióban a csehek járnak az élen alkoholfogyasztásban, a legtöbb vizet pedig az olaszok isszák.


(forrás: MTI )

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!