Öt tanács a túledzettség elkerüléséhez

Szerző: Szimpatika
Jó esetben a rendszeres sport erősíti a testet és a lelket. Ha viszont túlterheled magad, és néhány hónap alatt szeretnél behozni több évnyi lustálkodást, a dolog könnyen a visszájára fordulhat.

1. Sose eddz betegen!

Fontos, hogy legyen kialakult edzésrended, de ehhez nem kell mindenáron ragaszkodnod. Ha nem érzed jól magad, ne erőltesd a mozgást, hanem várd meg, amíg teljesen felépülsz. Egy könnyebb megfázás esetén jót tehet, ha alaposan megizzadsz, de ha valamilyen vírus bujkál a szervezetedben, akkor többet ér a pihenés.

2. Céltudatos terhelés

Tisztában kell lenned vele, milyen az erőnléted és az állóképességed, és ehhez kell igazítanod az edzés nehézségét. Magadat csapod be, ha úgy végzed a gyakorlatokat, hogy végig kényelmesen érzed magad, a fejlődéshez ugyanis egy kicsit szenvedni kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy remegő lábakkal menj vissza az öltözőbe. Próbáld megtalálni az arany középutat!

3. Fontos az alvás

A szervezetednek pihenésre van szüksége a tökéletes regenerálódáshoz. Ne feledd, hogy éjszaka zajlanak a testben a legfontosabb építő folyamatok. Feküdj le időben, és próbálj meg rendszeresen hét-nyolc órát aludni. Ügyelj rá, hogy minden héten tarts legalább két pihenőnapot: ennek nagy szerepe van az izmok felépülésében és erősödésében.

4. Táplálkozz egészségesen!

Nagy hibát követsz el, ha úgy akarsz lefogyni, hogy nem eszel, viszont keményen edzel. Ezzel kizsákmányolod a szervezetedet. Ha rendszeresen sportolsz, akkor kiegyensúlyozottan és változatosan kell táplálkoznod. Edzés előtt két-három órával mindenképpen kerüljön valamilyen meleg étel a gyomrodba. Sportolás után pedig a könnyű salátákat és a natúr húsokat részesítsd előnyben.

5. Ismerd fel a vészjeleket!

Jó, ha tisztában vagy vele, mi minden utalhat a túledzettségre. A tested ilyenkor étvágytalansággal, alvásproblémákkal, sápadtsággal, izzadékonysággal és fejfájással jelzi, hogy valami nincs rendben. Ilyen tüneteket okozhat, ha többéves kihagyás után túl intenzíven kezdesz sportolni, vagy ha nem hagysz magadnak elég időt a pihenésre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!