Hat tévhit a nátháról

Szerző: Szimpatika
Köhögés, tüsszögés, orrdugulás – mindenkinél előforduló tünetek, és a velük kapcsolatos híresztelések legalább olyan gyorsan terjednek, mint maguk a vírusok. Nem csoda hát, ha azt hisszük, mindent tudunk a nátháról. Pedig a tévhitek száma nagyobb, mint gondolnánk: íme rá hat példa.

1. „A náthavírusok ma agresszívabbak, mint régen.”

Nem az ellenségeink lettek erősebbek, hanem mi lettünk gyengébbek. A zárt, jól fűtött lakásokban elkényelmesedett a védekezőrendszerünk, ezért megszenvedünk minden időjárás-változást. Sokat segít, ha edzésben tartjuk testünk saját hőmérséklet-szabályzó rendszerét, például rendszeres szaunázással.

2. „Nálam nincs esélye a náthának, mert egész évben immunerősítőt szedek.”

Az echinacea (bíbor kasvirág) kivonata valóban erősíti az immunrendszert. De hosszú távon, pusztán megelőzésképp nem ajánlatos ilyen készítményt szedni, inkább csak az őszi-téli időszakban.

3. „Ha tüsszentéskor a számra teszem a kezem, nem fertőzöm meg a többieket.”

Tüsszentéskor akár öt méterre is elrepülhetnek a kórokozók, és elég sok van belőlük ahhoz, hogy utat találjanak maguknak a kezünk mellett. Jobb védekezés, ha zsebkendőbe tüsszentünk. Érdemes gyakran kezet mosni akkor is, ha egészségesek vagyunk, így csökkentjük a fertőzésveszélyt.

4. „Ha elég C-vitamint szedünk, egészségesek maradunk.”

Még az optimális C-vitamin-dózis mellett is meg lehet fázni. C-vitamin szedésével csak a betegség lefolyása rövidíthető le.

5. „Ha télen nyitott ablaknál alszom, ritkábban leszek beteg.”

A jeges hálószoba nem feltétlenül edzi az ember védekezőrendszerét. A kutatók kimutatták, hogy a 18 foknál hidegebb hálószobában való alvás feleslegesen megterheli a szervezetet.

6. „Nem csoda, hogy megfázom, folyton feszült vagyok.”

A jó stressz alapjában véve nem gyengít le. A különleges kihívások, például az extrém sportok még erősíthetik is az immunrendszert, ilyenkor ugyanis az adrenalin hatására akár 300%-kal több falósejt termelődik a vérben. Ami valóban gyengíti az immunrendszert, az a folyamatos idegi feszültség. Ugyancsak fogékonnyá tesznek a betegségekre a stresszel járó rossz szokások: a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kevés alvás és a rendszertelen étkezés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!