Mi állhat az elhúzódó menstruációs panaszok hátterében?

2013. 07. 30.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Mind a nők, mind a férfiak tisztában vannak azzal, hogy a menstruáció előtti néhány nap sok kellemetlenséggel járhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az is teljesen normális állapot, amikor már egy héttel a menzesz előtt, majd még egy hétig utána is feszült és ideges az ember – hiszen a ciklust követő hét már nem tartozhat a szindrómához.

A  PMS, vagyis a premenstruális szindróma hátterében más is állhat. Hogy ez pontosan mi lehet, azt dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont PCO-specialistája mondja el nekünk.

A PMS sokakat érint

„A premenstruális szindróma egy vagy több tünete a nők közel 85 százalékánál jelentkezik minden hónapban, de 2-10 százalékuk különösen erős panaszokról számol be. A menstruáció előtti napokban tapasztalt fokozott idegesség, fáradtság, hangulati ingadozások, súlygyarapodás, mellfeszülés kellemetlen tüneteit a szervezetben zajló hormonális változások okozzák. Bizonyos esetekben a PMS tünetei szokatlanul erősek lehetnek, vagy akár heteken át is jelentkezhetnek. Ilyenkor fontos, hogy utánajárjunk, nincs-e egyéb elváltozás, ami a panaszokat kiváltja” – tudjuk meg dr. Koppány Viktóriától.

Nem csak egy egyszerű hiszti

„A PMS-hez hasonló, hosszan tartó tüneteket leggyakrabban pajzsmirigybetegség eredményezhet, de kiválthatja depresszió, migrén vagy krónikusfáradtság-szindróma is. Ám ha kizártunk minden egyéb betegség, elváltozás jelenlétét, a tünetek nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel hatékonyan enyhíthetők. A mozgás stresszcsökkentő hatása lévén is jótékony hatású lehet, de a táplálkozás segítségével szintén mérsékelhetőek a panaszok” – mondja el a doktornő.

„A koffein-, só- és cukorfogyasztás visszaszorítása mellett fogyasszon minél több B6- és E-vitaminban, kalciumban és magnéziumban gazdag ételt, illetve napi 20 mg vas és 10 mg cink bevitele is enyhíthet a tüneteken. Fontos viszont, hogy a vaspótlás orvosi javaslatra történjen, mert a túlzott vasbevitel májkárosító hatású lehet!” – tudjuk meg a szakértőtől.


Forrás: Budai Endokrinközpont

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!