Hogyan segíthetnek az édesítőszerek az energiaegyensúly fenntartásában?

Szerző: Szimpatika
A boltok polcain sokféle édesítőszert találhatunk. Vannak olyanok, amelyeket csak utóízesítésre vagy italaink édesítésére használhatunk, másokkal süthetünk és főzhetünk is. Választhatunk olyanokat, amelyeknek közel azonos a szénhidráttartalma a cukoréval, és léteznek energiamentes szerek is.

Mostanában gyakran találkozhatunk egy új, energiamentes édesítőszerrel, a sztíviával. A sztívia egy Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, amelyet szteviának vagy steviának is neveznek. A sztívia édesítőereje 200-300-szor nagyobb a cukorénál, így kis mennyiség is elég belőle a megszokott édes íz eléréséhez. A dél-amerikai indiánok már évszázadok óta használják édesítésre ezt a növényt, hazánkban azonban csak pár éve kapható, mivel az Európai Unió 2011-ben engedélyezte felhasználását. Ma már a boltok polcain is találkozhatunk sztíviával édesített termékekkel.



Mivel az emberi szervezet nem képes a sztívia feldolgozására, ezért annak energiatartalma sincs, és nincs hatással a vércukorszintre sem. Így ez a természetes édesítőszer segítségünkre lehet a fogyókúrában, beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, de az ideális testsúly megőrzéséhez is hozzájárulhat. Kapható por, folyadék, tabletta formájában, de a többi édesítőszer közül az emeli ki, hogy megvásárolhatjuk magát a növényt, és akár otthon is elkészíthetjük saját édesítőszerünket a sztívianövény levelének leforrázásával, amit ezután szabadon felhasználhatunk, például egy jeges limonádé vagy egy könnyű nyári gyümölcsös finomság elkészítéséhez.

De lássuk, pontosan hány kalóriát is spórolhatunk azzal, hogy energiamentes édesítőszert választunk! Készítsünk most el gondolatban egy könnyű, nyári desszertet, a barackos túrókrémet. Ha hagyományosan, tehát 5 dkg barack, 5 dkg félzsíros tehéntúró, 1 evőkanál kefir és 10g (2 teáskanál) porcukor felhasználásával készítjük, egy adag 22g szénhidrátot tartalmaz. Ha azonban sztíviát használunk, akkor szénhidráttartalma mindössze 6g. A különbség egyáltalán nem elhanyagolható!

A tudatos édesítőszer-választás mellett a következő életvezetési tippek segíthetnek megtartani az energiaegyensúlyt:

– Sportoljunk heti öt alkalommal legalább 30 percet! Már egy tempósabb séta is sokat segíthet.

– Reformáljuk meg étkezési szokásainkat. Ne az elkészítési idő domináljon, amikor receptet választunk.

– Húsokból, halakból és tejtermékekből válasszuk mindig az alacsonyabb zsírtartalmút.

– Fogyasszunk naponta három alkalommal zöldséget, két alkalommal gyümölcsöt.

Próbáljuk ki az energiamentes édesítőszereket.


Györki Niké, dietetikus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!