A korai klimax jelei és kezelése

2013. 07. 23.
Szerző: Szimpatika
A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek. Dr. Bérczy Judit endokrinológust, a Budai Endokrinközpont orvosát a változókorról, és annak idő előtti megjelenéséről kérdeztük.

Azonos tünetek, de évekkel korábban

A kor előrehaladtával a női ciklus először szabálytalanná válik, majd végül teljesen elmarad. Menopauzáról beszélünk, ha menstruáció az előző egy éven belül nem jelentkezett. Ezt az időszakot egyéb tünetek is kísérik: hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság a legjellemzőbb panaszok. A korai klimax tünetei megegyeznek ezekkel, csak kialakulásuk időpontja más: rendszerint 40 éves kor körül – van, akinél még korábban – jelennek meg. Gyakoriságát tekintve a panaszok 15 és 29 év között 1000-ből 1, 30 és 39 év között 100-ból 1 hölgynél jelentkeznek.

Külső és belső kiváltó okok

A korai menopauza gyakran korai petefészek-elégtelenség következménye. A petefészkekben található petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken: 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan öregszenek, és átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek. A korai petefészek-kimerülés esetén ez a folyamat előretolódik, a petefészkek idő előtt elvesztik hormontermelő és érett petesejteket képző funkciójukat; a korábban teljesen szabályos menstruációs ciklus felborul, majd teljesen elmarad. A menopauza ilyenkor rendszerint már 40 éves kor alatt, vagy annak környékén megkezdődik. Genetikai tényezők és autoimmun-eredetű okok mellett a folyamatot külső tényezők is előidézhetik, így pl. sugárkezelés, kemoterápia vagy kétoldali petefészek-eltávolítás, a kiváltó ok azonban sok esetben ismeretlen marad.

A szabálytalan menstruáció intő jel lehet

„A menstruáció a korai klimax megjelenését megelőzően, akár már évekkel korábban szabálytalanná válhat. Ilyenkor érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat. Hosszabb ideje elmaradt menstruáció esetén először a terhességet zárjuk ki, majd bizonyos betegségek meglétét kutatjuk. Pajzsmirigybetegség is felboríthatja a korábban szabályos ciklust, ezt is ellenőrizzük” – magyarázza dr. Bérczy Judit. A petefészkek állapotára több hormon (FSH, LH, ösztrogén, progeszteron) értékeiből lehet következtetni.

Gyógyszerek, mozgás, táplálkozás

A korai menopauza is a klimax jól ismert kockázatait hordozza magában: hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A terápia ezért egyfelől a tünetek kezelését, másrészt a szövődmények megelőzését és az életminőség javulását célozza meg. A tünetek hormonkezeléssel vagy fogamzásgátló tablettákkal, antidepresszáns készítményekkel enyhíthetők. A szövődmények megelőzése és a közérzet javulása elsősorban mozgással érhető el. A csontritkulás megelőzését – a D-vitamin- és kalciumtartalmú kiegészítők alkalmazása mellett – a rendszeres fizikai aktivitás is segíti: ez lehet könnyű séta, futás, vagy bármi olyan mozgásforma, amit szívesen végzünk. A testedzés hatására a lelki tünetek is javulnak, a stressz, a depresszió is oldódik. Zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék mellett az étrendet érdemes hidegen sajtolt búzacsíra-, lenmag-, és máriatövismag-olajjal kiegészíteni. A csontok épségének megőrzését pattogatott amarántmag fogyasztásával segíthetjük. Ezen kívül fontos még a dohányzás elhagyása, és a napi 2 liter, magas kalcium- és magnézium-, de alacsony nátriumtartalmú ásványvíz fogyasztása.


www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!