A hátukon alvó kisbabáknál megelőzhető a tarkó ellapulása

2013. 07. 19.
Szerző: Szimpatika
Az újszülöttek közel felének keletkezik lapos terület a fején két hónapos korára, ha a hirtelen csecsemőhalál megelőzése érdekében hanyatt fekve altatják őket – olvasható a CBS News amerikai hírcsatorna online kiadásában.

A Pediatrics című amerikai gyermekgyógyászati szaklapban megjelent tanulmány egy, a kanadai Calgary gyermekjóléti klinikáján végzett vizsgálatot ismertet, amelyben hét-tizenkét hetes csecsemőknél figyelték meg, hogy milyen gyakran fordul elő a koponyának az alvási testhelyzet miatt kialakuló ellapulása.

A kanadai Mount Royal Egyetem kutatói 440 egészséges, a várandósság 37. hete után született csecsemőt vizsgáltak meg. Közülük 205-nél, azaz 46,6 százalékuknál figyeltek meg laposodást a tarkó tájékán. A 205 kisbaba 63,2 százalékának a feje jobb oldalán határozottabban, 78,3 százalékuknál pedig egészen enyhe formában mutatkozott a tünet.

„Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 1992 óta ajánlja a csecsemők háton fekve altatását, és azóta látványosan csökkent a hirtelen csecsemőhalál gyakorisága. Azonban ezzel egy időben egyre több baba fején jelent meg a laposodás” – állítják közleményükben a kutatók. A laposság általában ártalmatlan jelenség: bár van arra mutató jel, hogy enyhe fejlődési lemaradást okozhat, ez rendszerint a 18. hónapra eltűnik – emlékeztetnek a kutatók.

A tudósok szerint a deformációk nagy száma miatt a szülőket idejében fel kellene világosítani arról, hogyan előzzék meg a jelenséget. Legtöbbször elég egy egyszerű és fájdalommentes módszer: álmában el kell fordítani a hanyatt fekvő baba fejét, hogy ne mindig ugyanabban a helyzetben tartsa. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia nem ajánlja az ék alakú párnák vagy más korrekciós eszközök használatát, és csak súlyos esetekben kell a babára speciális sisakot adni.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!