Az ájult embert árnyékba kell vinni

2013. 07. 06.
Szerző: Szimpatika
Az ájult embert árnyékba kell húzni és lehetőség szerint hűteni, az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell fektetni, az eszméleténél lévőt nem szabad alkoholos folyadékkal itatni, és orvost kell hívni hozzá – javasolja az Országos Mentőszolgálat Alapítvány egy 1000 fő megkérdezésével készített elsősegélyteszt eredményeit értékelve. A teszt szerint a megkérdezettek többsége nincs tisztában azzal, mit kell tenni egy emberrel, aki elájul a nyári hőségben.

A legtöbben tudják, hogy napi 2 liter folyadék – nem alkoholtartalmú, és lehetőleg nem cukrozott üdítőital – szükséges egy felnőtt szervezet számára. A nyári kánikulában ez a szükséglet azonban napi 3-4 literre is emelkedhet, mivel az izzadás során számos fontos ásványi anyag is kiürül a szervezetből, amelyeket pótolni kell. A folyadékhiány először csak fejfájást okoz, ám a kiszáradás életveszélyes állapotot is eredményezhet. Szintén kiemelten fontos a folyadékpótlás abban az esetben, ha valaki elkapta a szalmonellafertőzést – hívja fel a figyelmet a nyár veszélyeire a szervezet.

Nagy eséllyel megfázáshoz, rosszabb esetben tüdőgyulladáshoz vezethet a forró utca és egy hideg iroda, tehát a hideg és a meleg levegő közötti állandó ingázás. Ezért az ingadozásokat lehetőség szerint mérsékelni kell, így az irodákban vagy az autókban nem szabad túlságosan lehűteni a levegőt. Kiemelten fontos az is, hogy ne ugorjunk felhevült testtel a hideg vízbe: a hirtelen hideghatás ugyanis reflexes légzésmegállást okozhat. Előtte kezünkkel mossuk át testünket, és lassan ereszkedjünk a vízbe.

A válaszadók többsége tudja, hogy a kullancsok betegséget okozhatnak, ám ezek helyes kivételével csak kevesen vannak tisztában. Az alapítvány javaslata az, hogy a kullancsot minél előbb távolítsuk el, kivételekor ne használjunk kenőcsöt, alkoholt vagy más, a kullancsot károsító anyagot. Ragadjuk meg csipesszel a kullancsot a feji részénél, majd húzzuk hátra, csavarni azonban nem szabad. Az eltávolítást követően a sebet fertőtlenítsük.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!