Örökölhető-e a vashiányos vérszegénység?

Szerző: Szimpatika
Sok olyan szülő, aki vashiányos vérszegénységgel küzd, attól retteg, hogy a gyerekének is továbbadja ezt a problémát, ugyanis a kicsiknél is előfordul olykor, hogy sápadtak vagy kevésbé mozgékonyak. Amikor pedig már egyre jobban odafigyelünk erre, akkor – sokszor bolhából elefántot csinálva – esetleg rájövünk, hogy mennyire sokat alszanak, vagy mennyivel kevesebbet mozognak, mint más gyerekek.

Ez legtöbbször persze nem igaz, csak kivetítjük a problémát. De vajon valóban előfordulhat, hogy átadjuk ezt az állapotot utódainknak? Ezekről kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

„A vashiányos vérszegénység nem öröklődik. Van ugyan a vérszegénységnek néhány öröklődő típusa, amikor az állapot a vörösvérsejtek vasat megkötő enzimeinek, fehérjéinek a kóros képződése miatt jön létre, ezek azonban ritkák, és általában más családtagoknál is megfigyelhetők. Ennek a betegségnek néhány formája súlyos tüneteket okoz, így már nagyon fiatal korban felállítható a diagnózis” – mondja a szakember.

Fiatal felnőtteknél többnyire életmódbeli okokra vezethető vissza a vérszegénység: például fokozott edzések, anabolikus fehérjeporok fogyasztása; lányoknál a fogyókúrák vagy a vegetáriánus diéta, mivel így nem tudják pótolni a menstruációs vérzéssel elveszített vasat. Természetesen normál életvitel, valamint megfelelő vegyes diéta estén is előfordul vashiányos vérszegénység akkor, ha a menzesz túl erős (ilyenkor viszont felvetődik a kérdés, hogy nem áll-e vérzékenység az erős vérzés hátterében).

A betegségnél fontos a vérzékenység tisztázása: egyrészt azért, mert az állandó vérszegénység nagyban rontja az életminőséget, másrészt, mert ha valaki vérzékeny, akkor azt szülésnél, műtéteknél fontos tudni, hogy ne alakuljanak ki súlyos szövődmények. A vérzékenység mindkét nemet egyformán érinti: fiúk is, lányok is örökölhetik. Csak a hemofília „A” és „B”, azaz a VIII-as és IX-es alvadási faktor hiánya öröklődik nemhez kötötten, az X kromoszómával. Ezért van az, hogy súlyos hemofíliás csak férfi lehet, nők „csak” hordozzák a hibás gént, vagy esetleg csak enyhén vérzékenyek, mert nekik kettő X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak egy Y és egy X.

„Fontos, hogy a fiatalok is vegyenek részt szűrővizsgálatokon, különösen, ha életvitelük, diétájuk eltér a szokványostól, vagy a családban előfordult valamilyen öröklődő betegség. Továbbá azért is fontos, mert a vérszegénység, a menstruációs problémák hátterében rosszindulatú daganatos megbetegedések, így petefészekrák, prosztatarák is állhatnak” – hívja fel a figyelmet dr. Szélessy Zsuzsanna.

Tehát ha a vashiányos vérszegénység tüneteit (fáradékonyság, fizikai, illetve szellemi tevékenység csökkenése, hajhullás, körömtöredezés, ingerlékenység) fedezi fel magán vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, mivel ilyenkor a mögöttes okokat mielőbb tisztázni kell!


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!