Hogyan válasszunk naptejet?

Szerző: Szimpatika
A nap elleni védekezés minden korosztály számára, bőrtípustól függetlenül kiemelten fontos. Milyen faktorszámú készítménnyel védekezhetünk a káros sugarak ellen és mit tegyünk, ha a választott termék mégsem megfelelő?

Kettős védelem

A helyileg alkalmazandó napvédő szerek működési mechanizmusuk alapján két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek. „A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat és további csoportokba sorolhatók annak megfelelően, hogy mely sugarak elnyelésére képesek: UVA, UVB, vagy mindkettő magyarázza dr. Zubek Krisztina, a Dermatica bőrgyógyásza. A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A vegyi tartalmú védőszerek gyakran több összetevő kombinációját tartalmazzák, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak az UVA- és UVB-sugarak ellen egyaránt.

A fizikai szűrők hatásosak mind az UVA-, mind az UVB-sugarak elleni védelemben. Ezeknek két legismertebb fajtája a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezen hatóanyagok közel a legideálisabb védelmet képesek nyújtani, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak, és mindenfajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak.

Mi az az SPF?

Az SPF az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. A világon mindenütt az SPF jelöli, hogy az adott termék mekkora védelmet képes biztosítani a nap ellen, 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva a bőr felszínén. Adott termék SPF-számának meghatározásához felmérik, hogy egy adott egyén esetében mennyi UV- (többségében UVB) sugárzás szükséges egy éppenhogy észrevehető leégés kialakulásához napvédővel, illetve anélkül. Ha pl. 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF-száma 10-es (100/10).

Az adott napvédő termék hatékonysága függ attól, hogy milyen gyakorisággal és hogyan vittük fel a bőrre, függ az egyén verejtékezésének mértékétől, illetve attól, hogy mennyit tartózkodunk vízben a termék alkalmazását követően. Sokan a teszteléshez használatos 2mg/cm2-mértéknek csak mintegy egyharmad részét használják az adott bőrfelületen, azt sem mindenhol, hanem számos fontos, napsugárzásnak kitett testrész kihagyásával, és elmulasztják néhány óra elteltével megismételni a napvédő alkalmazását. Ennek következtében a védelem is kisebb, mint amennyit a termék a helyes használat mellett nyújtana.

Hogyan használjuk a napvédőket?

A napvédők használatánál a leghatékonyabb eredmény eléréséhez kövessük a következő lépéseket:

  • Használjunk egy jó, széles spektrumú, legalább SPF 30 számú, vegyi és fizikai (titán-dioxid és cink-oxid) védelmet egyaránt biztosító napvédő terméket.
  • Bőségesen kenjük be magunkat naptejjel minden, a napsugárzás hatásának kitett testrészen, így az összefüggő filmréteggel biztosíthatunk védelmet a káros sugarak ellen.
  • A napvédő krém bőrbe való felszívódásához megközelítőleg 20-30 perc szükséges, és mivel könnyedén ledörzsölhető, így legalább a napozás megkezdése előtt fél órával vigyük fel a bőrre. Fél óra elteltével ismételjük meg a napvédő használatát, hogy az egyenletes fedést mindenhol biztosítsuk.
  • Amennyiben egy óránál hosszabb ideig tartózkodunk a napon, úgy kétóránként ismételten alkalmazzunk napvédőt.
  • Úszás, erős izzadás, vagy törölközőhasználat, esetleg ruha általi ledörzsölés esetén azonnal ismételjük meg használatát. Tegyük ezt abban az esetben is, ha a termék „vízálló” felirattal van ellátva.
  • A rovarriasztó szerek csökkentik a napvédő termék hatását, így amennyiben egyszerre alkalmazzuk a kettőt, használjuk magasabb SPF-számú krémet.
  • Az alkoholtartalmú testápolók, spray-k vagy gélek a zsírosabb, szőrrel jobban fedett testrészeken használatosak. A krémek a száraz bőr védelmére a legalkalmasabbak, a legegyszerűbb pedig a tejes ápolók felvitele. Speciális stifteket alkalmazhatunk az orr, az ajkak és a szem körüli érzékeny területek védelmére.

Allergiát is okozhatnak!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az a tényt, hogy minden kozmetikai készítmény esetében allergiát válthatnak ki az illatanyagok és konzerválószerek, mely reakciót a napsugárzás tovább erősítheti. Az érzékeny, allergiára hajlamos emberek tehát különös odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat!

A készítmények kiválasztásakor alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak vagy fényérzékenyítők, és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg.

Az okok felderítése összetett feladat, így amennyiben a termék elhagyásával és egy másik márka választásával sem oldódnak meg problémáink, feltétlenül kérjük bőrgyógyász szakorvos segítségét. Ne feledjük: amennyiben új terméket használunk, legyünk elővigyázatosak, először mindig teszteljük azt egy kis bőrfelületen, mielőtt az egész testünkön alkalmaznánk!


forrás: www.dermatica.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!