Hasonló gesztusokat használ a kisbaba és a majomkölyök

2013. 06. 16.
Szerző: Szimpatika
A kisbaba és a majomkölyök szinte azonos gesztusokat használ: az ujjukkal mutatnak vagy kinyújtják a karjukat, ha valamit meg szeretnének kapni, vagy ha fel akarják magukat vetetni. A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i karának (UCLA) pszichológusai egy csimpánz- és egy bonobóbébiről – mindkét faj az ember legközelebbi rokona –, valamint egy kislányról készült videofelvételeket elemeztek. „Feltűnően hasonlítottak az embergyermek és a majomkölykök kézmozdulatai és azok funkciója” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Patricia Greenfeld. A kutatás eredményei az amerikai Frontiers in Psychology c. szaklapban jelentek meg.

Figyelemre méltó, hogy mindhárom résztvevő gesztusai túlnyomóan a kommunikációt szolgálják: szemkontaktus, bizonyos hangok, valamint az a látható igyekezet, hogy választ kapjanak. Ezek közül a jelek közül egy vagy több is jelen volt mind az embergyerek, mind a majmok gesztusaiban.

A kislányt hét hónapon át, 11-től 18 hónapos koráig, a majombébiket 14 hónapon át, 12-től 26 hónapos korukig figyelték meg. Minden hónapban mindhárom résztvevőről egy-egy órás filmfelvételt értékeltek ki. Az állatok egy atlantai kutatóközpontban éltek, a kislány a szüleivel és bátyjaival. A majmok gesztusokkal, hangokkal és képi szimbólumokkal tanulták a kommunikációt, a gyermekhez normálisan beszéltek.

A vizsgálat első felében mind a kislány, mind az állatok főként gesztusokkal kommunikáltak. Az időszak második felében – az állatok esetében hét hónap elteltével – a majmok egyre gyakrabban használtak képi szimbólumokat, míg a gyermek 15-18 hónaposan már főként szavakkal fejezte ki magát. A kislány tehát rövidebb idő alatt tért át a gesztusokról a beszédre, az állatok ellenben továbbra is elsősorban mozdulatokkal kommunikáltak. „Ez volt az emberi beszédfejlődés egy jellegzetes útjának első bizonyítéka” – állította Greenfeld. A gesztusokkal párhuzamosan a hangos kommunikáció is fejlődött. „A gyermek gesztusainak többségét hangok is kísérték, a majmoknál ez ritkán fordult elő” – tette hozzá a kutató. Ez arra utal, hogy a gesztusok és hangok összekapcsolásának képessége fontos feltétele a beszéd kialakulásának.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ember a gesztusok és szimbólumok nyelvét a főemlősökkel közös ősétől örökölte, amely körülbelül hatmillió évvel ezelőtt élt. A vizsgálatban tapasztalt különbség azt sugallja, hogy a kommunikációs szándék több úton történő, hanggal és gesztusokkal való együttes kifejezése megerősödhetett, miután az emberi fejlődés új utakra lépett.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!