Gyerekek az oxigénkamrában

2013. 06. 05.
Szerző: Szimpatika
Születéskori oxigénhiány miatt kialakult károsodás, figyelemzavar, autizmus spektrumzavar – mind olyan betegségek, amelyek sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon is. Oxigénhiányos állapot hazánkban évente körülbelül 450 gyermek születésekor lép fel, és autizmus spektrumzavart is egyre gyakrabban diagnosztizálnak. A fenti problémákkal szembenéző gyerekek és családjaik számára segítséget jelenthet a hiperbár oxigénterápia, amely fontos terápiás lehetőségként itthon is egyre inkább bekerül a köztudatba.

A mozgáskoordinációs problémákkal vagy izommerevséggel küzdő gyerekek esetében alapvetően fontos a mozgásterápia. Külföldön már évek óta hiperbár oxigénterápiás kezelésekkel igyekeznek növelni a különböző manuálterápiák hatékonyságát – méghozzá igen eredményesen.

„A magas nyomású oxigénterápia hatékonyságát a születéskori oxigénhiány miatt kialakult károsodások kezelése esetén mi magunk is tudjuk igazolni. Ezen kívül számos más gyerekkori probléma tünetei kezelhetők hiperbár oxigénterápiával, ilyen például az autizmus spektrumzavar vagy a figyelemzavar” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Természetesen sok minden függ a gyermek állapotától, a leleteitől és a lelkialkatától, ezért a kezeléssorozat megkezdése előtt minden esetben konzultációt tartunk.”

A hazánkban a hiperbár oxigénterápiás kezeléssel egyedüliként foglalkozó, Budakeszin található Hiperbár Centrum az elmúlt évben összesen 8 gyereket kezelt: 5 születéskori oxigéhiány miatt károsodott, 2 autizmus spektrumzavaros, illetve egy figyelemzavaros kisgyerek fordult meg a magas nyomású kamrában. A kezeléssorozattal mindegyik gyermek esetében elérték az elvárható eredményeket.

A kezeléssorozat egészét egy születéskori oxigénhiány miatt károsodást szenvedett kisfiú teljesítette: Peti túl van az ajánlott 100 kezelésen. Peti betegségében az volt a legnagyobb probléma, hogy nem tudta megfelelően mozgatni az izmait, így például 2 éves koráig nem tudott járni. Az orvosok azt jósolták, hogy egész életében tolószékhez lesz kötve. A szülők a betegség (Cerebral Paresis) diagnosztizálásakor azonnal elkezdtek speciális gyógytornára járni vele, de a teljes gyógyulás érdekében folyamatosan keresték a kiegészítő lehetőségeket is. Így akadtak rá – külföldi példák alapján – a hiperbár oxigénterápiára, amely a manuálterápiák kiegészítéseként tökéletesen alkalmas volt Peti mozgásának javítására, izmainak lazítására. A 100 alkalmas kezelés után Peti ma egyedül képes járni, egyenes tartással, kapaszkodás nélkül közlekedik, önállóan fel tud menni a lépcsőn, páros lábbal leugrik egy sámliról, és már biciklizik is.

Peti csodálatos fejlődését látva azóta több szülő is felkereste a Centrumot oxigénhiányos gyermekével, és egyre többen vállalják a kezelések költségeit – a terápiát ugyanis az OEP nem támogatja. „Peti és az éppen most hozzánk járó Titusz esetéből is látható, hogy a hiperbár oxigénterápia hihetetlen mértékben képes növelni a manuálterápiák hatékonyságát, a két kezelés együttesen pedig valóban csodákra képes” – mondja dr. Szolnoki Nikolett.

A gyerekek valamelyik szülővel együtt vesznek részt a kezelésen, amely egy 12 személyes, kényelmes keszonkamrában, az ún. nemzetközi neurológiai séma alapján, 2.5 atmoszférás nyomáson, 90 perc alatt zajlik le. A 2.5 atmoszférás nyomás 15 méteres vízmélységnek felel meg, ezért a kezelést „merülésnek” is nevezik. „A gyerekek általában mókának fogják fel a kezelést: a kamra – amit „repcsi”-nek vagy „tengeralattjáró”-nak hívnak –, a 100%-os oxigén („varázslevegő”), vagy a nyomás miatt összenyomódó labda mind-mind egy csodás felfedezés részletei. Néhány kezelés után már ismerős számukra a környezet és a kamra működése, így teljes mértékben élvezik a helyzetet és azt, hogy szüleik csak velük foglalkoznak, ez a másfél óra csak róluk szól” – mondja dr. Szolnoki Nikolett. „Nagyon érdekes az is, hogy már egy 3 éves gyermek is felfedezi a kamra használata és az állapota javulása közti összefüggéseket, így egyre szívesebben jár a kezelésekre, hiszen utána olyan dolgokat is meg tud csinálni, amikre előtte nem volt képes.”

További információk: www.baromedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!