Jótékony baktériumok az anyatejben

2013. 04. 28.
Szerző: Szimpatika
Spanyol kutatók az anyatejben található baktériumok feltérképezése során a vártnál jóval több élőlényt találtak. A vizsgálat során hétszáz baktériumfajt azonosítottak

Az anyatej sok egyéb hatása mellett abból a szempontból is meghatározó szerepet tölt be, hogy milyen baktériumflóra alakul ki az újszülött szervezetében. A spanyol kutatók a kolosztrumból, azaz az előtejből vettek mintát. Az előtej a tej egy fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei állítanak elő a terhesség késői szakaszában, valamint a szülés utáni néhány órában. A sűrű, sárgás színű előtej magas szénhidrát-, fehérje- és antitesttartalmú, zsírtartalma alacsony, mert másképp az újszülöttek nehezen emésztenék meg.

Egyes mintákban 700 mikroorganizmust találtak, ami több, mint amennyit eredetileg vártak. Az eredmények az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban jelentek meg. Az előtejben talált leggyakoribb baktériumok a Weissellák, Leuconostocok, Staphylococcusok, Streptococcusok és Lactococcusok voltak. A tanulmányból az is kiderül, hogy az eleve túlsúlyos anyáknál, illetve azok körében, akik az ajánlottnál jóval több kilót szedtek fel terhességük alatt, kevesebb baktériumot találtak. Az elemzések szerint a természetes úton szülő anyák mikroorganizmus-állománya gazdagabb, mint akik előre eltervezett császármetszés során hozzák világra gyereküket. Ugyanakkor azoknál, akik nem tervezetten, hanem szülési komplikációk miatt kényszerülnek a császármetszésre, a baktériumállomány a természetes úton szülőkére hasonlít.


Forrás: www. nol.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!