A fiatalkori sport csökkenti az öregkori csonttörés kockázatát

2013. 03. 29.
Szerző: Szimpatika
A fiatalkori rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni az öregkori csonttörés kockázatát – derült ki egy új tanulmányból, amelynek megállapításait az Amerikai Sportorvosi Ortopédiai Társaság (AOSSM) chicagói rendezvényén ismertették a szakemberek.
„Eredményeink szerint a gyermekkori rendszeres testmozgás összefüggésben lehet a későbbi csonttörés alacsonyabb kockázatával, méghozzá annak a csúcscsonttömegben bekövetkező növekedésnek köszönhetően, amely a rendszeres fizikai aktivitást végző, fejlődésben lévő fiataloknál figyelhető meg” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Bjorn Rosengren, a malmői Skane Egyetemi Kórház munkatársa.


A tanulmány 7 és 9 éves kor közötti, Malmőben élő gyerekek bevonásával készült, akiket hat éven keresztül követtek figyelemmel a szakemberek. A 362 lány és 446 fiú alkotta „aktív” csoportban a résztvevők naponta 40 perces testedzést végeztek az iskolában, míg a 780 lányból és 807 fiúból álló kontrollcsoport tagjai hetente egy órát edzettek – ismertette a tanulmány részleteit a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.

A kutatók figyelemmel követték a vizsgálat ideje alatt történt csonttöréseket és a gyerekek csontozatának éves fejlődését. Ennek során 72 csonttörést jegyeztek fel a fizikailag aktívak között és 143 esetet a kontrollcsoportban – vagyis a csonttörési kockázat aránya a két csoportban szinte azonos volt. A gerincoszlop csontsűrűségének növekedése azonban magasabb volt az aktív csoport fiú és lány tagjainál egyaránt.

A vizsgálat ideje alatt a kutatók retrospektív keresztmetszeti tanulmányt is készítettek 709 korábbi férfi atlétával, akiknek átlagéletkora 69 év volt, valamint a kontrollcsoportot alkotó 1368 férfival, akiknek átlagéletkora 70 év volt. Az volt a céljuk, hogy megnézzék, hányan szenvedtek közülük csonttörést, illetve, hogy megvizsgálják az alanyok csontsűrűség-veszteségének arányát. Az egykori atléták csoportjában a csontsűrűség minimálisan csökkent – +1,0-ről +0,7-re –, szemben a kontrollcsoporttal, amelynek tagjainál jelentősebb volt az eltérés.

„A fiatalkorban végzett fokozott fizikai aktivitás hozzájárult a magasabb csontsűrűség kialakulásához, a lányoknál pedig növelte a csontváz méretét anélkül, hogy fokozta volna a csonttörés kockázatát” – húzta alá Rosengren. „Tanulmányunk ismételten rávilágít arra, hogy a gyerekeknek miért van szükségük rendszeres napi testmozgásra a jelenlegi és jövőbeli egészségük erősítése érdekében.”


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!