A túl erős a menstruáció vérzékenységet jelezhet

Szerző: Szimpatika
Az olykor-olykor fellépő, kicsit erősebb havi vérzés még nem kell, hogy aggodalommal töltsön el. Ám ha havi rendszerességgel észleled, hogy menstruációd ijesztően bőséges vérzéssel jár, havi vérzésed ideje alatt napi teendőid ellátása is akadályokba ütközik, és szinte kimozdulni sem tudsz otthonról, akkor mindenképp vizsgáltasd ki magad, mert lehet, hogy egy olyan betegség áll a háttérben, amelyre még csak nem is gyanakodnál. Erre hívja fel a figyelmet szakértőnk, dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, belgyógyász, a Trombózis Központ munkatársa.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Mi az a vérzékenyég?

A vérzékenység az az állapot, amikor a véralvadás elhúzódik, a vér lassabban alvad meg, a vérzés tovább tart. Például sérülésnél, foghúzásnál, menstruációs vérzésnél, vagy súlyosabb esetben sérülés, beavatkozás nélkül is spontán bevérzések keletkezhetnek.

A véralvadásban több résztvevő is szerepet játszik: így a vérlemezkék (trombociták), az alvadási faktorok (a vérplazmában lévő fehérjék), és az eret bélelő sejtek is.

A vérzékenységben szenvedő betegek egy része örökölte a betegséget: ezekben az esetekben egy hibás genetikai kódról van szó, aminek következtében nem jól működő fehérje (véralvadási faktor) keletkezik a szervezetben.

Ritkán szerzett is lehet a vérzékenység: ilyenkor más betegségek kísérőjeként lép fel.

Willebrand-szindróma

Sokféle vérzékenység létezik. Az egyik leggyakoribb, amely a nőket is érinti, a Willebrand-betegség. Itt egy, a véralvadásban szereplő fehérjének a csökkent működéséről van szó, ami miatt a véralvadás elhúzódik. Mind a betegséget, mind az alvadási faktort a probléma felfedezőjéről nevezték el.

A Willebrand-betegség a vérzékenység leggyakrabban előforduló típusa, amely mindkét nemet egyaránt érinti. A hazai lakosság körülbelül 0,5-1%-át érinti, vagyis ötven-százezer ember érintett a problémában, ám ennek csak 20%-a kerül az egészségügy látóterébe – a többi esetben az enyhe tünetek miatt a betegség felderítetlen marad.

Szakértőnk, dr. Szélessy Zsuzsanna a tapasztalatai alapján azt állítja, hogy a nők menstruációs panaszai esetén, ha annak háttere „titokzatos”, mert sem hormonális, sem méhen belüli ok nem indokolja a tüneteket, felmerül a gyanú, hogy az erős, hosszan elhúzódó, netán „csillapíthatatlannak tűnő” menstruáció mögött a Willebrand-szindróma áll. Különösen erős a gyanú, ha a túl erős ciklus mellett más területeken is vérzéssel kapcsolatos problémákat észlelsz: visszatérő orrvérzésed van, esetleg foghúzás után is elhúzódó vérzéssel küzdesz. Az erős vérzéssel járó menstruációs panaszok körülbelül 10-15%-a estében ez a típusú vérzékenység a felelős.


Komolyan kell venni!

Fontos tudni, hogy az erős vérzésen kívül nincs más kézzel fogható tünete a betegségnek. Vagyis gyanú esetén nem szabad habozni, mielőbb szakemberhez kell fordulni, aki laboratóriumi vizsgálatokkal, vérmintából fel tudja állítani a diagnózist.

A panaszokat – enyhe esetben – véralvadást segítő tablettával, orrspray használatával orvosolni lehet.

Súlyosabb esetben intravénásan adott, az alvadási faktorra ható készítményt kap a beteg. Súlyosabb esetnek tekintjük, amikor a nő mindennapi feladatainak ellátására képtelen, mozgásában, napi „működésében” akadályozza a szélsőségesen erős vérzés. Ilyenkor óriási segítséget jelent a diagnózis felállítása után a gyógyszeres (intravénás) terápia.

Fontos tudni, hogy e kezelés nélkül, „önmaguktól” a tünetek nem szűnnek meg, sőt a rendszeres, nagy mennyiségű vérzés tartós vérszegénységet is okoz. A vashiányos vérszegénység fáradékonyságot, idegességet, gyakoribb meghűléses betegséget, a szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenését, hajhullást, emésztőrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket okozhat. Célszerű hát orvoshoz fordulni, ha a havi vérzés rendszeresen erős – nem szabad legyinteni, belenyugodni abba, hogy „édesanyámnak is így volt”.

Erős menstruációs vérzésnek tekintjük, ha egy ciklus alatt 12 tamponnál – napi 4 tamponnál – többet használsz, a vérzés időtartama több mint 7 nap, és a távozó vér véralvadékot is tartalmaz.

www.tromboziskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!