A tartós fogyás titka: az ayurvédikus diéta

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A sikertelen fogyókúra fizikailag és lelkileg egyaránt megterheli a karcsúbb formára, egészségesebb testre vágyó embert, és minél több módszerről derül ki, hogy nem működik, vagy hatása csak ideig-óráig tart, annál „súlyosabbá” válik a plusz kilók terhe. Szakértőnk, dr. Diksha Sharma, az Indiai Gyógyközpont munkatársa avatott be minket a sikeres fogyás ayurvédikus titkaiba.

A fogyás már régóta nem egészséges kihívás az emberek életében: szinte megszállottsággá vált, és a „tömeg” által idealizált kép hatására sokan irreális elvárásoknak akarnak megfelelni.

Ennek nyomán több tucat különböző módszert is kipróbálhatnak: van, aki a fizikai megterhelést (edzés, sport) választja, sokan szélsőséges diétákkal (is) próbálkoznak, esetleg olyan mentális technikákat sajátítanak el, amelyek az élet más területein akár jók is lehetnek, de a fogyókúra sikere mégis elmarad.

A „szenvedés” nem segít!

Szakértőnk szerint az ok nagyon egyszerű: az emberek többsége nagyon gyorsan szeretne látványos változást, ezért gondolkodás nélkül váltogatja a módszereket, és egyre elkeseredettebben kapkod újabb és újabb „csodamegoldásokhoz”.

A tartós fogyás titka, hogy olyan módszert kell választani, amely nem kíván drasztikus erőfeszítéseket, és lassú, apró, egyenletes lépésekkel közelíthetünk általa a cél felé. A „szenvedésen”, a szélsőséges lemondásokon alapuló módszerek hosszú távon nem egyeztethetőek össze az egészséges élettel – egy idő után aránytalanul soknak érezzük majd a kifejtett erőfeszítéseket az elért eredményekhez képest, így óhatatlanul felhagyunk azokkal.

A villámgyors kalóriacsökkentés heti ötszöri edzéssel párosítva rövid távon hozhat ugyan meghökkentően gyors változást, de amint visszatérünk eredeti szokásainkhoz és étrendünkhöz, visszakúsznak a fölösleges kilók is.

Tartós változásra akkor számíthatunk, ha felmérjük, milyen területeken van szükség ésszerű korlátozásokra és változtatásokra annak érdekében, hogy csökkenjen a bevitt kalória mennyisége, valamint fokozódjon a szervezetben lévő kalóriák elégetése.

Az indiai gyógyító jóga az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy optimális energiafelhasználás mellett sikeresen és hatékonyan égesse el a szervezet a felesleges zsírt.

 

Zsírégetés pihenés közben – amiről mindenki álmodik

Régóta ismert, hogy a jóga szerepe a fogyásban nem a „gyors” zsírégetésben rejlik, hanem abban, hogy növeli a BMR (Basal Metabolic Rate) hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy akkor is jelentős mennyiségű kalóriát éget el a szervezet (tehát energiát használ el), amikor pihen. Az indiai gyógyító jógán alapuló fogyókúra során nem érezzük fáradtnak, nyúzottnak magunkat, a jóga segítségével a pihenés, az alvás is mélyebb, valamint a jóga pozitív hatása az emésztőrendszerre elősegíti a szervezet méregtelenítését is, amely rendkívül fontos a tartós, sikeres fogyásban.

Az indiai gyógyító jóga mellett az ayurvédikus táplálkozás is segíti, támogatja a tartós fogyást: a szattvikus diéta szerinti táplálkozás elsajátítása kulcsfontosságú a fogyókúrában, de abban az esetben is, ha „csak” egészségesen szeretnénk táplálkozni. A diéta nem tartalmaz csodarecepteket, bátran tekinthetünk rá úgy, mint „normál” étkezési mintára: titka a szénhidrátok, zsírok és fehérjék egyensúlyán alapul, valamint az elkészítés módján, az étkezés időzítésén és a bevitt mennyiségen.

A szattvikus diéta során nem mindegy, hogy mit, mikor, mennyit és hányszor eszünk.


A megfelelő folyadékbevitel

A siker egyik legfőbb ellensége a rendszertelenség, a kihagyott (és a gyors, nem megfelelő falatokkal pótolt), rossz időben zajló étkezés.

A szattvikus diéta betartása mellett azonban fontos a nagy mennyiségű, rendszeres folyadékbevitel is. Dr. Diksha Sharma azt tanácsolja, hogy naponta ébredés után azonnal igyunk meg két pohár vizet, valamint minden este vacsora előtt egy órával két pohár „állott” vizet, amelybe egy lime frissen facsart levét és fél kanál fekete sót kevertünk.

A víz, valamint a gyümölcsben lévő antioxidánsok méregtelenítik a szervezetet, a lime C-vitamin-tartalma fokozza a zsírégetést, a megfelelő mennyiségű folyadék pedig serkenti az anyagcserét.

Hatalmas dolog, ha úgy döntünk, valóban le akarunk fogyni, de sikert csak akkor érünk el, ha felmérjük, milyen okok vezettek a túlsúlyhoz, és a kijelölt cél nem „csak” a fogyásra, sokkal inkább az egészséges és kiegyensúlyozott elmére, lélekre és szervezetre fókuszál.

 

www.indiaigyogykozpont.hu

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!