Új módszer a májátültetésre

2013. 03. 25.
Szerző: Szimpatika
Az emberi szervezeten kívül is működőképes állapotban, életben és melegen tartja az átültetésre felajánlott májat egy új műszer, amelyet az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztettek ki.
Az orvosok, mérnökök és sebészek összefogásával elkészült prototípust sikeresen alkalmazták két májtranszplantációnál. A szakemberek reményei szerint, ha a további klinikai próbák sikeresnek bizonyulnak, a műszer 2014 elején piacra is kerülhet, és segítségével megduplázható lesz a transzplantációhoz felhasználható májak száma.

Fotó: news.olemiss.edu
Jelenleg az átültetésre szánt májat jég segítségével tartják életben, ameddig az egyik műtőből eljut a másikba. A jég lehűti a szervet, lelassítja az anyagcserét. Az évtizedek óta használt módszerrel azonban sérülhet a máj, és átültetésre használhatatlanná válhat. A szakemberek szerint 14 órán túl az ilyen szervet kockázatos beültetni.

Európában és az Egyesült Államokban évente mintegy 13 ezer májátültetést végeznek, de mintegy 30 ezren vannak az életmentő műtét várólistáján. Utóbbiak egynegyede meghal, mielőtt sor kerülhetne a műtétre, miközben évente több mint kétezer májat kell eldobni csak azért, mert oxigénhiány miatt megsérül, nem éli túl a hűtési folyamatot.

A Constantin Coussios professzor és Peter Friend, az oxfordi transzplantációs központ igazgatója által kifejlesztett műszer testhőmérsékleten őrzi meg a májat, miközben oxigénnel dúsított vörösvértesteket áramoltat át rajta, hogy életben tartsa.

„Ez az eszköz a maga nemében az első teljesen automata májátáramoltató műszer. Az első klinikai próbák megerősítik, hogy ilyen módon életben és működőképes állapotban tudjuk tartani az emberi májat, táplálni a szervezeten kívül, hogy órákkal később sikeresen beültethessük egy betegbe” – hangsúlyozta Coussios a műszert bemutató sajtóértekezleten.

Az eszköz segítségével a máj ugyanúgy működik, mint az emberi szervezetben: vér áramlik a kapillárisokban, és epe termelődik 24 vagy még több órán át. „A londoni King's College Kórházban az új technológiával végrehajtott két átültetés azt jelzi, hogy a műszer valamennyi májtranszplantációra váró betegnek hasznára válhat” – közölte Friend. Coussious és Friend 1994 óta kutatja a technológia létrehozásának lehetőségeit az Oxfordi Egyetem OrganOx cégének kereteiben.

A kutatócsoport most azt tervezi, hogy több mint 20 májátültetést végeznek el az eszköz segítségével a londoni kórházban, és ha a klinikai próbák sikeresek lesznek, a cég kezdeményezi a hatóságoknál az eszköz forgalomba hozatalát – ami már 2014 elején megvalósulhat.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!