Mit esznek a közétkeztetésben gyerekeink
Az élelmiszereket a fogyasztók elsősorban azoknak az érzékszervekre ható tulajdonságaik (megjelenésük, színük, illatuk, állaguk és ízük) alapján ítélik meg. Nincs ez másként a gyermekek esetében sem: ők is csak a jóízű, érzékszerveik számára elfogadható ételeket fogyasztják el.
Ha a közétkeztetésben költségesen (szervezetten, tervezetten, biztonságosan stb.) előállított ételeket a fogyasztók érzékszervi okok miatt elutasítják, akkor – amellett, hogy pazarlásról van szó – az ellátás nem éri el a célját, hiszen a gyermekek éhesek maradnak.
Az utóbbi időben megszaporodtak a gyermekek közétkeztetésében felszolgált ételek minőségét kifogásoló bejelentések, panaszok. Mindezek miatt a NÉBIH és egyes megyei kormányhivataloknál az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó igazgatóságok 2013. január közepén a gyermekek közétkeztetéséből származó ételek érzékszervi vizsgálatára koncentráló programot indítottak. A véletlenszerűen kiválasztott gyermekintézményekből a laboratóriumba érkezett ételeket – még az étel lejárati idején belül – képzett és akkreditált módszerrel vizsgáló bizottságok értékelik.
Az első vizsgálatok eredményei széles sávban mutatnak szórást: az ízletestől kezdve a jó ízűn át az érzékszervileg kevésbé elfogadhatóig.
A NÉBIH a gyermekek közétkeztetésével kapcsolatos panaszokat továbbra is fogadja, és arra ösztönöz mindenkit, hogy ezzel egyidejűleg az ellátási szerződésért felelős intézmény vagy annak fenntartója felé is jelezze panaszait.
A vizsgálati program eredményei megtekinthetők az alábbi linken.
forrás: Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!