Lóhúsbotrány: 13 országban 4,5 millió készítményt forgalmaztak

2013. 02. 22.
Szerző: Szimpatika
Tagadta pénteken a vádakat az európai lóhúsbotrányban a francia kormány által megvádolt francia beszállító cég, a Spanghero. A gazdasági csalásokkal foglalkozó ügynökség szerint a lóhússal kevert marhahúskészítményekből 13 országban mintegy 4,5 millió adag került forgalomba.

A délnyugat-franciaországi Castelnaudaryban működő Spanghero háromszáz főt foglalkoztat. A kormány csütörtök esti bejelentése óta valamennyiüket kényszerszabadságra küldték, és miután a hatóságok átmenetileg bevonták a cég egészségügyi engedélyeit, a cég dolgozói péntek estére tüntetést szerveznek. 


„Nem tudom, ki tehet a csalásról, de semmiképpen nem mi” – mondta pénteken Barthélémy Aguerre, a cég elnöke az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban. „Elképesztenek a kormány vádjai” – tette hozzá. A cégvezető szerint a kormány „túl gyorsan” foglalt állást az ügyben”. „Be fogom bizonyítani az ártatlanságunkat, legalább is a magamét és a munkatársaimét” – mondta. „Amióta kitört a botrány, megvizsgáltuk a húskenyereket. Egyesekben lóhússal kevert marhahúst találtunk, ami azt bizonyítja, hogy nem a Spanghero csalt. A csalás máshol történt” – hangsúlyozta Aguerre.   

A kereskedelmi csalásokat vizsgáló francia ügynökség állatorvosai pénteken folytatták a vizsgálatokat a cég székhelyén, Castelnaudaryban, és az újabb vizsgálatokat követően döntenek a hatóságok arról, hogy az Spanghero engedélyeit véglegesen bevonják-e. Számításaik szerint a megtévesztésből marhahúsként feltüntetett lóhúsból 750 tonnányi került mintegy 4,5 millió ételkészítménybe, amelyeket összesen 13 országban forgalmaztak.   
Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter csütörtökön egyértelműen a Spangherót tette felelőssé a „gazdasági csalásért”. Állítása szerint a cég a Romániában vásárolt lóhúst a vámügyi papírok szerint még lóhúsként vitte be Franciaországba, majd a feldolgozás után marhahúsként adta el, a gazdasági nyereség reményében szándékosan megtévesztve a megrendelőit. 

A gazdasági csalás hat hónapja alatt a 750 tonnányi lóhús 25 kilogrammos húskenyerek formájában érkezett Franciaországba. Ebből 550 tonna került a Comigel nevű francia vállalathoz, amely a nagy-britanniai botrányt kiváltó Findus számára készített mélyhűtött termékeket. A Comigel a Finduson kívül további 27 cég számára szállított lóhússal kevert marhahúsos ételkészítményeket. A fogyasztóvédelmi miniszter szerint a Comigel nem vádolható, miután a cég meg volt győződve arról, hogy a francia beszállítótól marhahúst kapott. Hamon ugyanakkor úgy vélte, hogy a Comigel hanyagságot követett el, amikor nem vette észre, hogy megtévesztették: a leszállított hús ugyanis nem az európai normáknak megfelelően volt felcímkézve.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!