A titokzatos pajzsmirigy

2013. 02. 07.
Szerző: Kovács Zsuzsanna
A pajzsmirigy rendellenes működésére sok apró jel utalhat, amelyekre nem árt odafigyelnünk, hogy elkerüljük a komolyabb problémákat. A tünetekről és a gyógymódokról beszélgettünk dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont belgyógyász-endokrinológus szakorvosával.



Miért felelős a pajzsmirigy a szervezetünkben?

A pajzsmirigy egy olyan belső elválasztású mirigyünk, amely minden sejt működése szempontjából életfontosságú. A hormonrendszer olyan, mint egy jól összehangolt zenekar, amelyből az egyik tengelyhormon a pajzsmirigy, ami jódtartalmú hormont termel. A három jódatomot tartalmazó hormon a trijód-tironin (T3), a négy jódatomot tartalmazó a tiroxin (T4). A mirigy működésének szabályzója, a hormonrendszer vezérlője, a „karmester” az agyalapi mirigy, más néven a hipofízis, ez termeli a pajzsmirigy-stimuláló hormont, a TSH-t.

Kimutatható-e az alap vérképből, ha alul- vagy túlműködéses a pajzsmirigyünk?

Az alaprutinba nem tartozik bele a pajzsmirigy működésének a vizsgálata. De ha valaki hízik, fogy, menstruációs rendellenessége van, nem jó a memóriája, elkezd hullani a haja, emésztési rendellenességet tapasztal, akkor érdemes szűrni a TSH-t. Amennyiben az endokrinológus javasolja, akkor további szűréseket végezhetünk T3-ra és T4-re. Az anti-TPO és az anti-TG szintjében meg lehet nézni, hogy a pajzsmirigyben elindult-e valamilyen gyulladásos reakció. Tehát egy pajzsmirigyszűrés esetén a TSH, T3, T4, anti-TPO- és anti-TG-szintet vizsgáljuk. Amennyiben úgy néz ki, hogy a pajzsmirigy alulműködése áll fenn, de normális a hormonszint, akkor egy reverz T3-at is vizsgálunk. Ez az érték szintén a vérből kerül meghatározásra.

A pajzsmirigy alulműködésének egyik oka a jódhiány lehet. Ezt ki tudjuk védeni azzal, hogy a főzésben jódozott sót használunk?

A jódozott só esetében egy kémiai vegyületet, kálium-jodidot adnak a sóhoz. Ez a plusz jódozás nem minden esetben harmonizál a szervezettel. A sima tengeri só és a bányászott kősó megfelelő forrás a táplálékok sózására. Tudni kell, hogy minél távolabb terem valami a tengertől, annál kisebb a jódtartalma. Az alga, a tengeri halak, a tenger gyümölcsei bőséges jódtartalommal bírnak, illetve vannak természetesen magas jódtartalmú ásványvizek is. A multivitaminokba már kémiai úton kerül bele a jód – ezekből is pótolhatjuk a szükségletet, de hasznosabb természetes úton bevinni a szervezetbe: például vannak algalisztek, és lehet kapni aktív kék jódcseppet is.

A pajzsmirigy-túlműködésért a túlzott jódbevitel a felelős?

Igen, az egyik ok az lehet, hogy hirtelen túl sok jód jut a szervezetbe. Erre figyelni kell a téli megfázások idején is, amennyiben sok meghűlés elleni készítményt fogyasztunk. Minden, ami fertőtlenítő hatású, általában jódot is tartalmaz. De ok lehet egy olyan élethelyzet is, amikor nagyon erős stressznek vagyunk kitéve, és felborul az életritmusunk. A túlműködésnek lehetnek más okai is, például genetikai hajlam, de azért ez jellemzően egy klasszikus pszichoszomatikus betegség: váláskor, változó korban, szülés után gyakran előfordul.

Milyen gyakran érdemes pajzsmirigyszűrést végezni?

Először is fontos tudni, hogy a családban volt-e valakinek pajzsmirigyproblémája. Ha igen, akkor természetesen jobban oda kell erre figyelni. Harmincéves kor körül érdemes elmenni szűrésre, illetve 1-2 évente. De, ahogy azt a túlműködésnél is említettük, ez élethelyzettől is függ. Amennyiben nagy változás történik az ember életében, esetleg allergiás reakció kialakulásánál, lisztérzékenységnél, laktóz-intolerancia esetén is érdemes megvizsgáltatni a pajzsmirigyet. Fogamzásgátló szedésének első periódusában is javaslott szűrésszerűen nézni a TSH-t.

Mennyire függ a pajzsmirigyműködés az étkezéstől?

Probléma esetén csökkenteni kell az étrendünkben a túl sok könnyen felszívódó, gyors szénhidrátot, pl. fehér lisztes, cukros, kelt tésztás ételeket. Javasoljuk, hogy a túl sok fehérjét csökkentse, a tejfogyasztást pedig teljesen hagyja el a páciens – ettől még joghurtot és túrót lehet enni. Ha alulműködés áll fenn, a májfunkciót érdemes támogatni, akár gyógyteával (gyermekláncfű) vagy máriatövismag-olajjal, és a helyes D-vitamin-ellátottságot biztosítani kell, ugyanis a D-vitamin és a pajzsmirigy egymást segítik.

Melyik a leggyakoribb pajzsmirigybetegség?

Az anti-TPO-szint megemelkedésével járó probléma a Hashimoto-betegség, a krónikus thyroiditis, ami már nem nagyobbítja a pajzsmirigyet, hanem elkezdi sorvasztani.

Ha egészségesek akarunk maradni, mindenképpen fontos a helyes táplálkozás, a mozgás, hiszen állandó körforgásban vagyunk, és ezt követik a testünkben zajló folyamatok is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!