Veszélyes anyagokat találtak a legnagyobb divatcégek ruháiban

2013. 02. 03.
Szerző: Szimpatika
„Válasszunk világosabb színű darabokat, az új ruhákat pedig feltétlenül mossuk ki, mielőtt először viselnénk” – mondja a szakember. Rákkeltő, valamint a hormonrendszert károsító vegyi anyagokat találtak a legnagyobb divatcégek ruháiban egy vizsgálat során. A Greenpeace 27 országban több mint húsz ruhamárkát vizsgált meg.

Magyarországon négy márkát ellenőriztek, ebből háromban találtak káros anyagokat.

„Jellemzően női és gyerekruhákat, illetve alsóneműket vizsgáltunk, ezért is volt ijesztő, hogy Magyarországon éppen egy Pakisztánból származó gyerekfarmerben találtunk veszélyes anyagokat” – mondta az M1 Híradóban Simon Gergely, a Greenpeace Hungary vegyianyag szakértője. A farmerek mellett polókban és pulóverekben is felfedeztek hormonkárosító és rákkeltő anyagokat.

A Greenpeace kampánya nyomán a legnagyobb divatcégek vállalták, hogy 2020-ig végleg kivonják termékeikből a ruhagyártás során használt veszélyes vegyi anyagokat.

Kecskés Gabriella allergológus felhívta a figyelmet arra, hogy probléma esetén a legtöbb szülő a mosóport hibáztatja, a ruhában lévő festékre kevesen gondolnak – pedig a szakember szerint elkerülhetetlen, hogy a káros anyagok bekerüljenek a szervezetbe.

„Mondjuk ki, emberszennyezésről van szó, emberkárosításról, mert ha az izzadsággal kioldódnak ezek a vegyületek és a szervezetünkbe kerülnek, az direkt emberszennyezés” – fogalmazott. A szakember azt tanácsolja, hogy ha olyan ruhát szeretnénk vásárolni, amely a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazza, akkor válasszunk világosabb színű darabokat, az új ruhákat pedig feltétlenül mossuk ki, mielőtt először viselnénk őket.

forrás: https://www.elelmiszer.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!