Hogyan élénkítsük anyagcserénket

2013. 01. 17.
Szerző: Szimpatika
Az ébresztőóra reggeli csörgése és az esti lefekvés között számtalan feladatunk van. Iskolába visszük a gyerekeket, dolgozunk, elmegyünk a postára, bevásárolunk, főzünk, és sok egyéb kötelességünknek teszünk eleget. Mindehhez rengeteg energiára van szükségünk.

Anyagcserénk gondoskodik arról, hogy a szervezetünkbe juttatott tápanyagok hasznosuljanak, így kielégítő működése esetén energiát biztosítson mindennapjainkhoz. Túlzott lassúsága elhízáshoz, érelmeszesedéshez és számos betegséghez vezethet. Egészségünk megőrzése érdekében fontos tehát, hogy kellő figyelmet fordítsunk anyagcserénk ideális működésére. A témával kapcsolatban Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikai tanácsadója osztotta meg velünk tanácsait.

„Anyagcserénk összetett folyamatok együttese. Kiegyensúlyozott működése segíti a testünben felhalmozódó zsír lebontását, megvéd számos kóros állapottól, és lendületesebbé tesz minket. Egyensúlyának fenntartásáért nekünk is több fronton kell tennünk, odafigyelésünk pedig bőségesen megtérül majd” – foglalta össze Tarnai Irén.

Az anyagcsere-folyamatokra ható legfontosabb tényezők a nem, a kor, a külső hőmérséklet, a testmozgás és természetesen a táplálkozás, de befolyásolja például a terhesség is. Meleg időjárásban felgyorsul az anyagcsere, míg az öregedés pont ellenkezőleg hat. A rendszeres mozgás növeli az izomtömeget, illetve olyan hormonális és idegi változásokat eredményez, melyeknek pozitív a hatása az anyagcserénkre is, érdemes tehát heti többszöri alkalom sportolást beiktatni az életünkbe.

Az egészséges táplálkozás tekintetében több elvre is célszerű odafigyelni. A legfontosabb aranyszabály, hogy igyunk kellő mennyiségű vizet. Segíthetjük a belső anyagcsere-folyamatok részét képező oxidációt, ha antioxidánsban gazdag ételeket és italokat fogyasztunk, például zöld teát, paradicsomot, brokkolit vagy bogyós gyümölcsöket. Érdemes odafigyelni a sav-bázis egyensúly fenntartására is, ugyanis ennek felborulása negatívan befolyásolja az anyagcsere-folyamatok működését. Együnk lúgosító hatású gyümölcsöket, például grapefruitot vagy citromot, amelyeknek vitamintartalma is jótékonyhatással van a szervezetünkre. Fontos, hogy igyekezzünk minél több rostos ételt fogyasztani, például babot, borsót vagy zabot. Emellett sose hagyjuk ki a reggelit, és lehetőleg naponta többször együnk kevesebbet.

„Nem kell rögtön gyökeres változásokra gondolnunk, sokszor elegendő egy kis odafigyelés is ahhoz, hogy tegyünk egy lépést az egészségünkért, ami hosszú távon mindenképpen kifizetődő befektetés” – tette hozzá a szakember.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!