Ételek, melyek csökkentik a menstruációs görcsöket

Szerző: Szimpatika
Sok nő a menstruáció ideje alatt kellemetlenül érzi magát, rossz a közérzete és sokszor fel van puffadva. Az alhasi fájdalom és görcsök nagyon kellemetlenek lehetnek. Ilyenkor érdemes jobban odafigyelni, hogy mit és milyen mennyiségben eszünk. Fontos megismerni az egyes ételek hatását szervezetünkre, és elkerülni az olyan ételeket, amelyek a fentebb felsorolt tüneteket felerősítik.

Az első és legfontosabb dolog, hogy kerüljük az olyan ételeket, amelyek telített zsír- és cukortartalma igen magas. A tejtermékek közül is a csökkentett zsírtartalmúakat keresd, és itt is érdemes odafigyelni a cukortartalomra: sokszor egy gyümölcsös joghurtban akár 2-3 kiskanálnyi mennyiségnek megfelelő cukor is lehet! Helyette próbáld ki, milyen finom, ha natúr joghurtba aprítod a kedvenc idénygyümölcsödet! Így biztosan tartósítószer– és színezékmentes terméket fogyasztasz.

Az alkoholtartalmú italok (főképp a tömények) kerülése épp olyan lényeges, mint a cukoré vagy a telített zsírsavaké. Az ilyen italok felboríthatják a szervezet vízháztartását és rengeteg méreganyaggal is terhelik a szervezetet.

Mit egyél és igyál?

A görcsök enyhítésére a telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket érdemes fogyasztani. A telítetlen vagy ún. „jó” zsírsavak nem csak az alakodra vigyáznak, de segítenek az izmok lazításában is, így hatásukra a görcsök is enyhülhetnek.

Csoki és fagyi helyett a gyümölcsök és a sózatlan magvak jó megoldásnak bizonyulnak. Érdemes vigyázni azonban a szárított gyümölcsökkel, mivel rengeteg cukor és tartósítószer is lehet bennük.

A fáradtság és a levertség kezelésére tökéletesek a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek. Ezek a szénhidrátok hosszan tartó energiát biztosítanak a szervezetednek, ezáltal a hangulatod is javul, hiszen a vércukrod nem hirtelen, hanem fokozatosan fog csökkenni, így nem kívánsz meg olyan ételeket, amelyek gyorsan „hatnak”, de nem hosszan tartó energiát biztosítanak (mint pl. a csoki vagy a chips).

forrás: mainap.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!