A műtéti következmények eltüntetésének gyorsítása

Szerző: Szimpatika
A szépészeti műtétetek egyre népszerűbbek, és a tél is kedvez a beavatkozás utáni időszakban: meleg ruháink eltakarják a sebeket, a szorító ruházat viselése is elviselhetőbb, mint a hőségben, és bőrünk is jobban védve van a napfénytől.

Ne felejtsük el azonban, hogy a plasztikai sebész sem mágus, aki varázspálcájával egy csapásra gyönyörű mellet, lapos hasat vagy fiatal arcvonásokat varázsol, mindenféle kellemetlenség nélkül. A legtöbb műtét után számos kellemetlenséggel kell szembenéznünk. Duzzadt és gyulladt lehet az érintett terület, fájhatnak, feszülhetnek a hegek, és akár egy évig is látszódhatnak még a nyomok. Nagyon fontos tehát odafigyelnünk a műtét után a megfelelő életvitelre, és érdemes tájékozódni, melyek azok a módszerek, amelyek felgyorsíthatják a gyógyulást.

„Döntő jelentőségű, hogy betartsuk orvosunk tanácsait a műtétet követő időszakban, mert problémát okozhat, ha nem folytatunk megfelelő életvitelt. Általánosságban elmondható, hogy a műtét utáni 24 óra a legkritikusabb időszak, de komplikációk még 2 hétig felléphetnek” – világosít fel dr. Rozsos Tamás, plasztikai sebész.

Az első néhány héten semmiképp se erőltessük meg magunkat, kerüljük a fizikai megterhelést, és csak nagyon óvatosan mozogjunk. Mindenképp maradjunk otthon, nyugalmi állapotban, ne kockáztassuk, hogy a sebek szétrepedjenek, vagy az implantátum elmozduljon a mozgás miatt.  Ezenkívül az első pár héten fokozott esély van a sebek elfertőződére is, így különös figyelmet kell fordítani a higiéniára, és kerülni kell a krémek használatát is az érintett felületen.

Egy hónap elteltével a fájdalom elmúlik, a sebek viszont még mindig gyógyuló fázisban vannak. A hegek minimum 6 hónapig látszani fognak, de van, akinél ez egy évig is eltart. Az idő pedig fontos tényező, hiszen mielőbb szépek szeretnénk lenni, és minden vágyunk végleg megszabadulni a hegektől.

Mit tehetünk a gyors felépülés érdekében?

Az első pár hétben fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt szedhetünk, valamint a sebkörnyék borogatása is ajánlott. Krémet csak a sebek hegesedését követően használhatunk. Az ágynyugalmat követő időszaktól kezdve alkalmazható a hiperbár oxigénterápia is, amely 30-50 százalékkal csökkenti a felépülési időt.  Ennek oka, hogy a nagy dózisban kapott oxigén felgyorsítja a test regenerációs folyamatát. A terápia már az első hetekben sokat segíthet, hiszen az oxigén antibakteriális hatásának köszönhetően jelentősen csökkenti a fertőzések kockázatát, és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A kezelés ezen kívül enyhíti a duzzanatot, a véraláfutásokat, a gyulladást, és gyorsítja az ödéma felszívódását.

„A hiperbár oxigénterápia gyógyító ereje abban rejlik, hogy a műtét után az új szövet, amely igyekszik kitölteni az elhalt szövet helyét, nagyobb oxigénellátást igényel. A magas nyomáson alkalmazott oxigénkúra hússzorosára emeli a vérben az oxigén koncentrációját, így segít a fehérvérsejteknek leküzdeni a fertőzéseket, és gyorsítja a gyógyulást” – mondta dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Külföldön bevett szokás, hogy a nők hiperbár oxigénterápiával javítják a sebgyógyulást és igyekeznek tökéletessé tenni az eredményt plasztikai műtétek után. Azonnali látványos hatása mindenkit meggyőz a várható eredményekről. Ezen kívül számos olyan esetről is tudunk, amikor a nem megfelelően sikerült operáció után – például az implantátum kiszakadása esetén – épp ez a terápia mentette meg a páciensek életét.”

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszonkamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő. A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (pl. húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl. csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!