Nyugi, holnapra jobban leszel

Szerző: Szimpatika
A macskajaj természetes következménye a részegségnek, vagyis a gyakorlott részegest és az alkohol-szűz ivót egyaránt elkapja, pusztán a tünetek súlyosságában lehetnek különbségek. Hogyan enyhíthető, és miként kerülhető el?

a macskajaj, nehéz általános érvényű jó tanácsot adni.

– A népi gyógymódok, vagyis a húsleves apró kortyokban, a hideg víz, a baracklé, a káposzta- vagy az uborkaleve, a céklalé, és még lehet sorolni, mind egyéni tapasztalati tényen alapulnak – mondja a szakember. – Ezért van, akinél bejön, van, akinél nem.

Dr. Zacher Gábor nem javasolja az úgynevezett „gyógysört" sem.

– Mivel a „gyógysör" is alkohol, ingerli a gyomrot, ráadásul szénsavas, amivel további inzultus éri az emésztőszervünket. Egyébként is a másnaposság akkor a legrosszabb, ha az alkohol szint nullára esik vissza, ezt egy újabb dózis sör csak elodázza.

-Sportolni, sétálni, aludni nem tilos, csak éppen másnaposan nehezen kivitelezhető. A toxikológus úgy véli, – ha nem érzi úgy az ember, hogy amint lehunyja a szemét, elindul a világ körbe-körbe a feje fölött, és sose akar megállni, vagy mondjuk, hogy három percenként fel kell kelnie hányni, mert a gyomornyálkahártyája olyan pofonokat kapott, amitől egy világbajnok öklöző is padlót fogott volna, akkor próbáljon meg aludni!

A sport is nehezen kivitelezhető: ha egy másnapos embert hátulról megszólítanak, az bokából, lassan fordul hátra, nem pedig gyorsan, mert akkor beindul a szédülés. Sportolni tehát csak saját felelősségére szabad, szaunázni viszont kifejezetten tilos! Hiába segít méregteleníteni az izzadás, ha valakinek a másnaposság miatt egyébként is negatív a folyadékmérlege, elképzelhető, hogy a szaunában elájul.

– A kávé sem a legjobb megoldás: a koffein ugyanis vizet von el a szervezetből, tehát akár súlyosbíthatja a tüneteket.

A legjobb módszerek

Dr. Zacher Gábor szerint a legjobb és legbiztosabb módszer, ha a másnapos jeget szopogat: ez csillapítja a hányingert, folyadékot visz be, nyugtatja a gyomornyálkahártyát.

Próbálkozhatunk a patikában kapható csodaszerekkel is, ha egy-két tabletta megmarad bennünk, ezzel enyhíthetjük a tüneteket (ezekben egyébként javarészt hányáscsillapító, és C-vitamin van, ezeket külön is be lehet szedni, úgy talán egy kicsit olcsóbb is).

A húslevessel csak óvatosan: nem biztos, hogy a szétzilált gyomor örül neki, a gyümölcsök viszont segíthetnek, de ezeket is csak folyamatosan, lassan, apró adagokban próbálgassuk!

Ha viszont semmi sem segít, nyugtasson minket az a tudat, hogy harmadnapra biztos minden kellemetlen tünet elmúlik.

Forrás: www.mainap.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!