A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata

2013. 01. 04.
Szerző: Szimpatika
Szervezetünk folyamatos kölcsönhatásban van a minket körülvevő környezettel, melynek káros hatásaival szemben nap mint nap védekeznie kell. A védekezést többféle sejt és szerv is segíti, melyek együttesen alkotják az immunrendszert. A szervezet különböző „védőhálók” segítségével próbál gátat emelni a „betolakodók” elé.

A védekezésben kiemelt fontossága van bélrendszerünknek, mely szinte külön kis világot képez a szervezetben, hiszen számos „élőlénynek” ad otthont. Közel 1,5 kg-nyi mikroorganizmussal élünk „egy fedél alatt”, amiből a baktériumok és mi magunk egyaránt profitálunk.

Ezek a mikroorganizmusok nem csak vitaminokat termelnek számunkra, hanem az egészségünk megtartásában is fontos szerepet kapnak. A hatalmas baktériumtömeg egyrészt a születés folyamata közben kerül a szervezetünkbe, amikor a magzat áthalad az anyai szülőcsatornán és újszülöttként világra jön, másrészt a szoptatáskor és a mindennapi játék során a tárgyak szájbavételével, majd a nyál lenyelésével is jelentős mennyiségű baktérium telepszik meg bélnyálkahártyánkon. Az antibiotikus kezelések során az így kialakult bélflórának az egyensúlya bomlik meg, ami szövődményekkel járhat, ugyanis a kezelés hatására eltérés keletkezhet a különböző típusú bélbaktériumok arányában. Ezért nagyon fontos ilyen kezelés után a normális bélflóra visszaállítása. Ezt a folyamatot segítő hatásos készítmények a probiotikumok, melyek alkalmazásával a bélflóra legalapvetőbb baktériumait igyekeznek visszatelepíteni – ilyenek például a lactobacillusok vagy a bifidobaktériumok. A probiotikumok továbbá képesek arra, hogy fokozzák az ún. makrofágok aktivitását, az IgA típusú ellenanyag termelését, valamint meggátolják a káros baktériumok megtapadását a bélfalon.

Az, hogy pontosan hány faj található meg bélrendszerünkben a különböző mikrobákból, még nem teljesen ismert, de a tudomány intenzíven próbálja feltárni egy ezzel foglalkozó kutatás, a Human Mikrobiome Project keretében. A program fő célja meghatározni a szervezet különböző részeiben (orrnyálkahártya, szájnyálkahártya, bőr, bélrendszer és a húgyútak) fellelhető baktérium közösségek sokféleségét.

forrás: Táplálkozási Akadémia Hirlevél

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!