Levesek macskajajra

2013. 01. 01.
Szerző: Szimpatika
Ha már megtörtént a baj, és a másnaposság elkerülhetetlen, készítsünk gyógyhatású levest. Mint a köznyelv is tudja, legjobb a korhelyleves. Ez nem más, mint húsleves kolbásszal, virslivel és gombával. Babérlevéllel, sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítendő, a végén tejföl kell bele.

Ha gyakrabban köszönt be a nemkívánatos állapot, érdemes többféle levest kipróbálni. A cseh konyha bizonyos fogásai is tökéletesen alkalmazhatók ilyenkor. A kulajda egy savanyú, kapros-burgonyás-tejfölös gombaleves, amit még másnaposan is bárki könnyedén elkészíthet: a felkockázott burgonyát köménymaggal és gombával kell főzni, amikor pedig felforrt, tejjel és liszttel dúsított tejföllel besűrítjük, és kaporral ízesítjük. Hidegen és melegen is lehet fogyasztani, évszaktól és állapottól függően. 

Magyarországon még mindig a savanyú káposzta és a töltött káposzta vezeti a másnapos ételek listáját. Ha már unjuk a hagyományos receptet, vagy az ünnepek alatt már találkoztunk a fogással, érdemes kipróbálni egy különleges elkészítési módot. Tornyos Balázs, a veszprémi Olíva étterem séfje elárulta a saját receptjét.


Töltött káposzta

Hozzávalók 6-8 személyre:
30 dkg füstölt sertés oldalas
25 dkg darált sertéshús
5 dkg félig főtt rizskása
egy kanál zsír
1 tojás
50 dkg savanyított káposzta
1 fej savanyú káposzta
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
majoránna, bors, só

Elkészítés:

A hagyma felét finomra vágjuk, a fokhagymát és a majorannát, zsírban sárgára pirítjuk. A darált sertéshúsoz keverjük, hozzáadjuk a rizst, a tojást, sót, törött borsot, egy kevés paprikát, esetleg kevés kockára vágott füstölt szalonnából kiolvasztott töpörtyűt. Jól összevegyítjük és 8-10 káposztalevélbe töltjük, becsavarjuk és a végeinél betűzzük. 

Egy lábast zsírral kikenünk, beletesszük a káposzta felét, megsózzuk, meghintjük paprikával és egy kevés liszttel. A lábas oldalára adjuk a füstölt sertésoldalast, a káposztára rakjuk a töltelékeket, felülre tesszük a többi káposztát, sót, paprikát adunk rá és liszttel meghintjük. Annyi vizet töltünk rá, hogy ellepje és letakarva 1,5-2 órán át lassan főzzük. Ha a káposzta torzsái is megpuhultak, ráöntjük a tejfölt és még egy jó negyed óráig főzzük. 

Ha a macskajaj nyáron következik be, a káposzta közé keverhetünk paradicsomot és zöldpaprikát is.

 

forrsás https://www.deluxe.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!