Kiemelkedő magyar eredmények az osteoporosis kezelésében

Szerző: Szimpatika
Az öregedő társadalom világméretű jelenség, és már nemcsak a legfejlettebb gazdaságú országokban jelent kihívást az egészségügy és a társadalombiztosítás rendszerei számára. Az időskorúak egyre növekvő aránya következtében drámaian emelkedik számos betegség előfordulási gyakorisága. Ilyen az osteoporosis is, amely egyben komoly morbiditási és mortalitási problémákat jelent.

Egyes előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évben két-háromszorosára fog emelkedni az osteoporosis talaján kialakuló törések száma, amelyet többszörösére  növekedett ellátási költségek kísérnek. Magyarországon ma becslések szerint a népesség tizede, mintegy 900 ezer ember szenved osteoporosisban, de csak a combnyaktörés szövődményeinek  következtében évente 5-6 ezer ember hal meg.

Az osteoporosis és következményeinek ellátása tehát jelentős egészségügyi teher a  világ fejlett országaiban, azonban a fejlett kezelési módszerek hatékonyan képesek csökkenteni a csontritkulás okozta csonttörések kockázatát.  A magyarországi helyzet feltérképezésére  készült tanulmány az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 2004-2010 közötti adatbázisát elemezte azzal a céllal, hogy megvizsgálja:

1. a csonttörések számának alakulását

2. az osteoporosisos betegek mortalitásának változását

3. a költséghatékonyság alakulását a 2004–2010-ig terjedő időszakban.

A hét év alatt az osteoporosissal kezelt betegek körében folyamatosan csökkent a  csonttörések száma, melynek következtében évi 3,4 milliárd Ft-ot takarított meg a biztosító, amely körülbelül megegyezik az osteoporosis elleni gyógyszerekre költött  évi 3,5 milliárd forint támogatással, azaz a befektetett anyagiak megtermelik  magukat.

Eredmények

o A vizsgált időszak alatt jelentős mértékben csökkent az osteoporosisos  betegek csonttöréseinek száma.

o Szignifikánsan kevesebb törést regisztráltak a gyógyszeres kezelést kapott  csoportban, mint a nem kezelt populációban.

o Társadalombiztosítási kiadások alakulását vizsgálva megállapítható, hogy  (kiemelve a 2008-tól 2010-ig terjedő időszak jellemzőit) bár a támogatás  mindössze csak félmilliárd forinttal nőtt, az összköltség nettó 3,4 milliárd  forinttal csökkent annak eredményeképpen, hogy a törések költsége 3,7  milliárddal és ezekhez kapcsolódó egyéb járulékos költségek további 0,2 milliárddal csökkentek. Ez azt is jelenti, hogy e három évre elköltött, összesen 10 milliárd forint OEP-támogatás szinte teljes mértékben megtérült csupán a kórkép töréses és egyéb szövődményeivel kapcsolatos megtakarításokon keresztül.

o Az osteoporosis gyógyszeres kezelése során a hospitalizációs kiadások is  szignifikánsan kisebbek.

o Mind a nők, mind a férfiak esetében az osteoporosis diagnózisával nyilvántartott betegek mortalitása jóval kisebb, mint a teljes populáció halálozási aránya.

"Először mutattuk ki Magyarországon, hogy az egységesen működő ellátó rendszer képes hosszú távon hatékonyan csökkenteni az osteoporosis szövődményeinek kialakulását. Az egészségbiztosítói adatbázis alapján az osteoporosis gyógyszeres kezelése nemcsak a törések számát és a betegek mortalitását csökkenti, hanem a biztosító szempontjából anyagilag is nyereséges és rendkívül költséghatékonynak tekinthető”– hangsúlyozta Dr. Szekeres László, a  Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) elnöke.

„További fontos tény, hogy olyan adat, amely nemcsak egy vizsgált régióban, hanem egy teljes ország populációjában a törések számának a miénkhez hasonló csökkenését mutatta volna ki, a mai napig nem ismert.  A magyar adatok tehát egyedülállóak, és ez feltehetőleg a hatékony kezelési lehetőségek mellett a hazai egységes, jól működő  ellátó rendszernek (osteoporosis centrumok) is tulajdonítható”– emelte ki a MOOT elnöke.

Forrás: https://www.osteoporosis.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!