Savas reflux és a proton pumpa gátló gyógyszerek

Szerző: Szimpatika
Korunk népbetegségének számít az ún. savas reflux, melynek során a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, égő érzést okozva és károsítva annak felszínét. A refluxot mindenképpen kezelni kell, mert a nyelőcső ezen savas közegnek kitett része hajlamos lehet kifekélyesedni, ami gyakran csak heggel gyógyul, és nyelési nehézséget okozhat a beteg egész életében, de a legrosszabb esetben el is rákosodhat.

Több mód is létezik a reflux kezelésére, kellemetlen tüneteinek mérséklésére. dr. Robert Young szerint a refluxot alapvetően a szervezet elsavasodása okozza, ezért az ő módszere a lúgosítás, melyhez kizárólag természetes növényeket, zöldségeket, gyógynövényeket alkalmaz. Ez a bizonyos SuperGreens lúgosító zöld ital, mely 49 gyógynövény koncentrátuma. 
Ez a módszer természetesen a reflux alternatív gyógymódja, léteznek gyógyszerek, amik kifejezetten arra hivatottak, hogy csökkentsék a gyomorsavat, ezáltal megelőzzék, illetve orvosolják a tüneteket. Ezek a gyógyszerek az ún. protonpumpa-gátló készítmények, melyekről azonban az utóbbi időben kiderült, hogy komoly mellékhatásokkal bírhatnak. A protonpumpa-gátló gyógyszerek mellékhatásainak feltérképezése azért nagyon fontos feladat, mert világszerte emberek milliói fogyasztják ezeket a készítményeket, dollár milliárdokat költve el rájuk.

Egy friss tanulmány szerint a protonpumpa-gátló gyógyszerek növelik a tüdőgyulladás kialakulási esélyét, mert a megváltozott gyomor-pH kedvez a baktériumok elszaporodásának az emésztő rendszerben. A reflux jelensége során, a nem steril gyomornedv egy része a légcsőbe is bekerülhet, főleg éjjel, ami a tüdőgyulladások kialakulásának kedvez. Mivel ezek a gyógyszerek nem kis mértékben növelik a vékonybél és a gyomor kontamináció (bakteriális telepek kialakulásának) gyakoriságát, ők is azt találták saját betegeik közt, hogy  minden 200. savlekötő készítményt fogyasztó betegnél alakult ki tüdőgyulladás..
Több korábbi tanulmány is úgy találta, hogy kapcsolat van a savlekötő gyógyszerek alkalmazása és a légúti fertőzések kialakulási gyakorisága között felnőttekben és gyermekekben egyaránt.
Mivel a kórházi betegek 40-70%-a kapja ezeket a gyógyszereket, a kutatók azt feltételezik, hogy ennek köze lehet a tüdőgyulladásból származó halálesetek egy részéhez. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy az orvosok, háziorvosok óvatosan bánjanak ezekkel a készítményekkel és vegyék figyelembe a beteg egyéb tüdőgyulladásra hajlamosító rizikófaktorait is!

Forrás: drtihanyi/CMAJ (Canadian Medical Association Journal)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!