Mutasd a gyomrod, megmondom, ki vagy!
2012. 12. 07.
Testünk jóval több mikrobáktól származó gént tartalmaz, mint emberi gént, és bélbaktériumaink együttesének genetikai összetétele egyénenként változik, sőt jellemző az adott emberre - állapították meg amerikai és német kutatók.
A Nature című tudományos magazinban közzétett tanulmány először veszi számba az emberi emésztőrendszerben élő mikrobák (a mikrobiom) genetikai variációit. A nagyjából 22 ezer emberi génnel szemben a velünk élő mikrobáknak összesen mintegy 8 millió génjük van.
A mikrobák számos feladatot látnak el: kivonják a tápanyagokat az élelemből, vitaminokat szintetizálnak, védenek a fertőzések ellen, és olyan vegyületeket termelnek, amelyek természetes úton csökkentik a gyulladást. A mikrobiom genetikai változatossága - amelyet most tártak fel a kutatók - segítheti annak megértését, hogy a testünkben lévő mikrobiális gének miként működnek együtt saját, emberi génjeinkkel, hogy egészségesen tartsanak bennünket, időnként pedig abban, hogy betegséget okozzanak.
A kutatásban a St. Louis-i Washington Egyetem és a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársai vettek részt. "Meglepő módon mindannyian azonosíthatók vagyunk emésztőrendszerünk mikrobáinak együttes DNS-ével" - idézte George Weinstockot, az egyik szerzőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
A kutatók szerint az egyénre szabott DNS-gyűjtemény analóg az emberi genommal. Azok a különbségek, ahogyan egy-egy gyógyszerre reagálunk, vagy ahogyan felhasználjuk az egyes tápanyagokat ugyanúgy visszavezethetők mikrobiális génjeink változatosságára, mint emberi génjeink változatosságára.
Korábban több mint 10 ezer velünk élő mikrobafajt azonosítottak a kutatók, mostani tanulmányukban azonban csupán 101 fajt vizsgáltak, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő az emberi emésztőrendszerben. Elemzésükben 10 milliónál több egypontos változást azonosítottak a mikrobacsoport együttes DNS-ében. Találtak ezen felül számos más DNS-eltérést, például szerkezeti változásokat, egyes szakaszok kimaradását, illetve ismétlődését.
Mindez egyedien jellemezte azt a 207 embert, akiktől az elemzett minták származtak. "Az emésztőrendszer mikrobiális DNS-e figyelemre méltóan stabil, olyan, mint egy ujjlenyomat. Még egy év elteltével is meg tudtuk különböztetni az egyéneket mikrobiális DNS-ük genetikai jellemzői alapján" - magyarázta Weinstock.
Forrás: Hirado.hu
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2012/12/belmikro.jpg)
A kutatásban a St. Louis-i Washington Egyetem és a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium munkatársai vettek részt. "Meglepő módon mindannyian azonosíthatók vagyunk emésztőrendszerünk mikrobáinak együttes DNS-ével" - idézte George Weinstockot, az egyik szerzőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
A kutatók szerint az egyénre szabott DNS-gyűjtemény analóg az emberi genommal. Azok a különbségek, ahogyan egy-egy gyógyszerre reagálunk, vagy ahogyan felhasználjuk az egyes tápanyagokat ugyanúgy visszavezethetők mikrobiális génjeink változatosságára, mint emberi génjeink változatosságára.
Korábban több mint 10 ezer velünk élő mikrobafajt azonosítottak a kutatók, mostani tanulmányukban azonban csupán 101 fajt vizsgáltak, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő az emberi emésztőrendszerben. Elemzésükben 10 milliónál több egypontos változást azonosítottak a mikrobacsoport együttes DNS-ében. Találtak ezen felül számos más DNS-eltérést, például szerkezeti változásokat, egyes szakaszok kimaradását, illetve ismétlődését.
Mindez egyedien jellemezte azt a 207 embert, akiktől az elemzett minták származtak. "Az emésztőrendszer mikrobiális DNS-e figyelemre méltóan stabil, olyan, mint egy ujjlenyomat. Még egy év elteltével is meg tudtuk különböztetni az egyéneket mikrobiális DNS-ük genetikai jellemzői alapján" - magyarázta Weinstock.
Forrás: Hirado.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!