Az érintés hatalma

2012. 12. 07.
Szerző: Szimpatika
A Prof. dr. Bagdy Emőke védnöksége alatt futó Szülők Iskolája szeminárium-sorozat novemberi előadásán Andrek Andrea különleges szemszögből mutatta be az apa-gyerek-anya kapcsolatot. A pszichológusnő rávilágított arra, hogy az apák már a terhesség alatt is önálló kapcsolatot ápolnak gyermekükkel, amely jelentős hatást gyakorol a magzat méhen belüli fejlődésére. A szakember kihangsúlyozta a szülők belső ösztöneinek fontosságát és betekintést nyújtott a haptonómia, az érintés tudományának világába.

A Független Pedagógiai Intézet szeminárium-sorozata, a Szülők Iskolája novemberben a családalapítás, szülés és születés témakörével nyitotta meg kapuit.  A Bagdy Emőke szakmai vezetése alatt futó kurzus ehavi előadója Andrek Andrea, pszichológus volt, aki többévnyi tanácsadói tapasztalattal a háta mögött a téma szakértőjeként érkezett a szülőkhöz. A szemináriumon az apai szerepkör forradalmian új megvilágításba került, miszerint az apának már a magzati fejlődés során külön bejáratú kapcsolata van a gyermekével. A kispapák a hangjukon kívül, az intuitív csatornáikon keresztül kerülnek kontaktusba magzatukkal, már a fogantatás után egy-két héttel. A kicsik ugyanúgy reagálnak az ilyen formán érkező ingerekre, mint például az érintésre: mocorognak, jeleznek és intuitív válaszokat küldenek.

Az előadó kihangsúlyozta, hogy a leendő szülők külső eszközök, módszerek nélkül is könnyedén megtalálhatják gyermekükkel a „közös hangot”, mégpedig a belső ösztöneikre hallgatva. Ez már az anyaméhben megvalósítható. Erre épül a haptonómia, az érintés tudománya is, amelynek lényege a kézen keresztüli összekapcsolódás. Andrek Andrea haptoterapeuta az előadáson rövid betekintést nyújtott a kontaktusteremtés tudományába, az érzelmekkel, nyitottsággal és elfogadással teli érintés világába, amely teljes mértékben különbözik az egyszerű kézfogástól.

„Olyan ez, mintha a kezünkkel hallgatóznánk. Mikor haptonóm módon érintünk meg valakit, összekapcsolódunk, befogadjuk egymást és figyeljük a másik légzését, érzéseit, tónusát” – magyarázta a szakember.  Andrea megmutatta testünk biztonsági központját is, amely a derekunknál, a keresztcsonton található. A haptonóm összekapcsolódásban ez a terület kulcsfontosságú, kezünket ide helyezve „hallgathatjuk” magunk vagy embertársunk belső világát. A Szülők Iskolája december hónap utolsó csütörtökén újabb előadással jelentkezik Prof. dr. Bagdy Emőke szakmai vezetésével a Független Pedagógiai Intézetben.

 

További információk: www.fupi.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!