Tankönyv a zsebünkben

2012. 12. 05.
|
Azt írja az újság, hogy egy alsó tagozatos általános iskolás gyerek 6-8 kiló tananyagot, azaz könyvet, szótárt, munkafüzetet, tolltartót, atlaszt, füzetet cipel naponta. Erről aztán a régi rögeszmém ismét az eszembe jutott. Igazából nem értem, miért cipelik iskoláskorú gyerekeink az évenként újraírt, újranyomtatott, aztán év végén gyakran a szemétbe hajított könyvet, munkafüzetet, füzetet. 2012-ben. Akkor, amikor már az óvodások is mobiltelefonnal járnak. 2012-ben, amikor két és fél éves unokám simán bepötyögi apja gépébe a jelszót, majd kikeresi, elindítja és lefuttatja a programot, amivel játszani akar.

Persze, tudom, sok családnak nincs mobilja, számítógépe, internet-elérhetősége. Éppen ezt az egyenlőtlenséget számolná fel az elektronikus tananyag, és az ennek elolvasásához és feldolgozásához szükséges eszköz. Sok ember számára az egész számítógépes világ még ma is idegen és elérhetetlen. Pontosan ezért kell gyerekeik kezébe adni ezeket a ma már elérhető árú eszközöket. Persze nem a szülők dolga ez, hanem az államé. Előbb vagy utóbb az információ, a tananyag elsajátításának és a legkisebb faluba, a legapróbb iskolába való eljuttatásának nem lehet más, demokratikus módja, csak ez.

Nem megy egyik napról a másikra, tudom én. Pontosan emlékszem, milyen rémület töltött el engem és újságíró kollégáimat, amikor húsz évvel ezelőtt a szerkesztőségekben felállították a számítógépeket, s az addig írógéppel papírra írt szöveg, a filmre készült fénykép hirtelen digitálisan előállított lett. Számítógépes programokkal kezdtünk írni, szerkeszteni, a cikkeket, képeket egymásnak átküldeni, tördelni, színre bontani, nyomdára előkészíteni. Bizony előfordult, hogy sírtam dühömben, amikor egy megírt cikkem a rendszerből egyszer csak eltűnt. Igen, volt tanulópénz. De ma már nem tudnám elképzelni a munkámat, az életemet a számítógép, az internet nélkül. Emlékszem arra is, hogy milyen sokáig éreztem úgy, hogy az újság csak az a lepedő nagyságú, nyomtatott, papíralapú dolog lehet, amit reggel bedobnak a postaládámba, és én a kávé mellett végiglapozom. Ma már ez eszembe sem jut. Reggel, amikor bekapcsolom a gépemet, egy program az érdeklődési körömnek megfelelően összegyűjtött, percre friss híreket tálalja elém. Anélkül, hogy ezt papírra kellene nyomtatni. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell fákat kivágni ahhoz, hogy a hírek hozzám eljussanak.

Az lenne jó, ha ahhoz sem vágnánk ki egy kisebb erdőnyi fát, hogy az új tankönyvekhez szükséges papírt előteremtsék. A közoktatásban használt tankönyvek és nyelvkönyvek elmúlt évi forgalma ahelyett, hogy csökkent volna, 1 százalékkal növekedett. A KSH adatai szerint a tankönyvkiadás tavaly a könyvpiaci forgalomból több mint 16,7 milliárd forinttal, 28,2 százalékkal részesedett. A tankönyveket kb. 40%-ban az állam és kb. 60%-ban a szülők finanszírozták. Magyarul, több mint 15 milliárd forintot költünk évente tankönyvekre, melyek egy része a kukában köt ki. Vagyis, ennyi pénzt dobunk ki a szemétbe.

Hallom is a felháborodást. Hogyan lenne ez kidobott pénz! Ez tananyag, gyermekeink okítására fordítódik. Igaz. De mi köze van ma már a tananyagnak a nyomtatott tankönyvhöz?

Magyarországon sok. Más országokban egyre kevesebb. Dél-Korea és Szingapúr egyes iskoláiból az iPad és társai teljesen kiszorították a tankönyveket és a füzeteket. Amerikában is egyre több iskolában használják a táblagépeket. Nemrégiben Belgium jelentette be, hogy kötelezővé teszi az elektronikus tananyag használatát. A török kormány öt év alatt minden kisdiák asztalára táblagépet akar tenni.

Ugyan, mi értelme van ennek?

Elég sok. Lássuk sorjában.

Vannak tartalmi előnyök. Először is, egy ilyen gépre gyakorlatilag korlátlan mennyiségű tananyag ráfér. Ez a hatalmas tananyag könnyen olvasható, betűi nagyíthatók, tartalmában keresni tudunk, zenével, filmmel, képpel, ábrával illusztrálható. A digitális kötetek tartalmát egyszerűen lehet frissíteni, a papíralapú tankönyvekkel ellentétben mindig az éppen elérhető legfrissebb kiadás áll rendelkezésre. Amit a diák kijelöl a szövegben, azt a könyv automatikusan elmenti. A valódi tankönyvekhez hasonlóan arra is van lehetőség, hogy lapszéli jegyzeteket fűzzön a szöveghez a tanuló. Ezekből az aláhúzásokból, beszúrt gondolatokból jegyzetet és az anyag memorizálásában segítő tanítókártyákat készít. A könyvek gazdagabban, magazinszerűbben néznek ki, hiszen az iPades tervezők kezét nem fogja vissza a nyomdatechnika: minden oldalon óriásira nagyítható képek, lejátszható videók találhatóak. Nem kell azt külön bizonygatni, hiszen nyilvánvaló, hogy egy diák mennyivel szívesebben tanulna egy ilyen „könyvből”, amelyben, mondjuk, történelemből a reneszánsz tanulásakor a tananyagba építve a kor képzőművészete rögtön megnézhető, kinagyítható, zenéje meghallgatható. Letölthető az a szoftver, amellyel digitális tankönyveket lehet szerkeszteni. A tanárok például sok amerikai iskolában akár az előre elkészített sablonok alapján is tudnak jegyzetet írni.

És akkor még a súlyról nem is beszéltünk.

Egy táblagép szinte a zsebben elfér. Míg manapság egy átlagos alsós iskolatáskája 6-8 kiló között van, egy táblagép fél kiló. Nem éppen elhanyagolható szempont. Hiszen a hivatalos ajánlás szerint a gyerekek testsúlyuknak legfeljebb 10 százalékát cipelhetik. Egy alsós gyerek súlya 25-30 kiló, tehát 3 kiló lenne az a súly, amelyet egészségkárosodás nélkül cipelhetne. Ennek háromszorosát viszi. A gerincbántalmak megelőzésére van olyan táska, ami a gerinc vonalával párhuzamosan, tökéletesen rásimul a hátra, így szinte leveszi róla és a vállról a terhet. Tízezer fölött kezdődik az ára, de a legjobbakért elkérnek 67 ezer forintot is. A táblagép ennél olcsóbb.

Hogy kinek van pénze erre?

Például az indiaiaknak. Csupán mintegy hétezer-ötszáz forintnak megfelelő összeget kell az indiai kisdiák szüleinek fizetnie egy indiai fejlesztésű új táblagépért.

Például a törököknek, ahol az állam által meghirdetett program szerint öt év alatt minden török kisdiáknak táblagép kerül az asztalára. Az Apple, a Microsoft és az Intel, tehát a legnevesebb cégek szálltak harcba a törökországi kormányzati program elnyeréséért. A 2011/2012-es tanévben a Magyarországon 748 ezer általános iskolás gyerek tanul. Vajon a nagy tabletgyártók hová lennének hajlandók levinni táblagépeik árát egy több százezres kormányzati megrendelés elnyerése érdekében?

Egyébként ma már Magyarországon is 15 ezer forintért, tehát kb. annyiért be lehet egy új táblagépet szerezni, amennyit egy szeptemberi iskolakezdéskor a tankönyvekért és füzetekért fizetni kell. Minden évben.

Jól tudom én, hogy azért az egész ügy nem ilyen egyszerű. Hiszen a tananyagot át kell dolgozni, újra kell gondolni, programozni, tervezni, digitalizálni. Ehhez egészen új szemlélet, új szaktudás, másféle együttgondolkodás, rengeteg munka kell. Jól tudom én, hogy a legtöbb embernek még ma is nehéz elképzelni az olvasást a papír illata, a lapozás szertartása nélkül. Nehéz elképzelnünk, hogyan kérdeznénk ki a leckét, ha a gyerek egy elektronikus könyvvel a kezében kérné ezt tőlünk. Tudom én, hogy az egész számítógépes világ egy kicsit távoli, félelmetes, átláthatatlan. Amíg nem használjuk, félünk tőle. S nem csak a tanárokat, talán a szülőket is meg kell tanítani a használatukra. S majdnem azt írtam, hogy a gyerekeket is. Aztán rájöttem, hogy őket aligha. Egy átlagos hatéves körülbelül másfél óra alatt megtanítható egy ilyen kütyü használatára.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyereket nem kell megtanítani kézzel írni, ceruzával, tollal, papírra. De meg kell. Ez nem azt jelenti, hogy a kötelező irodalmat is elektronikusan kell elolvasnia. Dehogy. A számítógép azért van, hogy az életünket megkönnyítse. Nincs jövő és nincs esélyegyenlőség nélküle.

Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el