Mikróba a mosogatószivaccsal!

Szerző: Szimpatika
Azt már korábban is hallottuk, hogy a konyhában bizony sok veszély leselkedik ránk a nem kellően megtisztított vágódeszkák és az elnyűtt, régi konyharuhák képében. Egy friss kutatás még ennél is sokkolóbb eredménnyel szolgált: e szerint a mosogatószivacs egyenesen a háztartás legkoszosabb része.

Egy átlagos mosogatószivacson nagyjából tízmillió baktérium található négyzethüvelykenként (kb. 7 cm2), így összességében kétszázezerszer több van rajta, mint a vécéülőkén. A  baktériumok között ráadásul az egészségre különösen károsak is lehetnek, némelyik közülük például Guillain-Barre-szindrómát, egy nagyon ritka, autoimmun, idegeket érintő gyulladásos betegséget okozhat.

„A vécéülőke az egyik legtisztább tárgy az otthonunkban, talán viccesen hangzik, de jobban járnánk, ha azon aprítanánk a zöldséget, mint egy koszos vágódeszkán” – idézte a kutatókat a Daily Mail. A kijelentéssel egyetért Anglia vezető mikrobiológusa, Hugh Pennington is, aki szerint a mellékhelyiség állapota helyett a mosogatórongyok, a konyharuhák és az újrahasználható, textil bevásárlótáskák miatt kéne aggódnunk. Ezeken ugyanis gyakran megtalálható a baromfiakból származó campylobacter nevű baktérium, ami akár végleges bénulást is okozhat.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel viszont könnyen elkerülhetőek a megbetegedések. Használat előtt áztassuk 60°C-nál melegebb vízbe a mosogatószivacsot, vagy tegyük rövid időbe a mikróba, ezekkel a módszerekkel szinte teljesen csírátlaníthatjuk őket. Tartsunk külön vágódeszkát a hús, a zöldség és a kenyér szeletelésére, és tisztításuk szintén magas hőmérsékletű vízben történjen, és jó szolgálatot tehetnek az antibakteriális hatóanyaggal átitatott törlőkendők is.

Egy 2009-es, nagy nemzetközi kutatás 180 ausztrál, kanadai, német, indiai, szaud-arábiai, dél-afrikai és amerikai otthont vizsgált át teljesen baktériumok után kutatva. Az egyik legaggasztóbb helyszínnek a fürdőszoba bizonyult, a lakások 70%-a bizony megbukott a teszt ezen részénél. A hűtőszekrényben sem volt rózsás a helyzet, több mint 40%-ukban hemzsegtek a baktériumok, akárcsak a konyharuhákon. A legtisztábbnak a babakocsik bizonyultak, mindössze 6%-ukon találtak csak a normálisnál több kórokozót. A legkoszosabb címet egyébként a szaud-arábiai hűtők érdemelték ki, alig 5% volt csak mentes a rettegett E.coli baktérumtól.

forrás: www.nol.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!