Mitől különleges Einstein agya?

2012. 11. 26.
Szerző: Szimpatika
Albert Einstein az egyik legokosabb ember volt, aki valaha élt, ezért természetes, ha a kutatók még öt és fél évtizeddel halála után is azt kutatják, milyen különleges agy kellett a tudós bámulatos munkásságához.

Ezt nagyban elősegíti, hogy Thomas Harvey, az Einsteint boncoló orvos nemcsak formalinban tartósította, 350 darab mintára szeletelte, majd a szélrózsa minden irányába szétküldte az elméleti fizikus agyát, de mielőtt mindezt megtette volna, több tucat fényképet is készített a már akkor speciálisnak tartott szervről.

A szétküldött metszeteket azóta is a legkomolyabb agykutatók vizsgálták, Harvey maga is részt vett egy 1999-es tanulmányban, amelyet a The Lancet című orvosi folyóiratban ismertettek. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy Einstein agyának egyik területe – a fali lebeny – 15 százalékkal nagyobb volt a szokásosnál.

A fali lebeny a matematika, a nyelv és a térbeli kapcsolatok megértésében játszik fontos szerepet. Idén szeptembertől egy iPades alkalmazás segítségével bárki hozzáférhet a mintákhoz, a legfrissebb hírek szerint azonban egy kutatócsoport nem ezeket, hanem az agyról még feldarabolás előtt készült képeket vizsgálta meg alaposabban.

Brain című tudományos folyóirat legfrissebb számában megjelentetett tanulmányból kiderült, hogy Dean Falk, a Floridai Állami Egyetem antropológusa szerint leginkább az agy bizonyos területeit, például a prefrontális kérget alkotó szövetek szokatlanul sűrű mintázata figyelemre méltó. Ez lehet az, ami miatt Einstein képes volt vizualizálni a különlegesen absztrakt elképzeléseit is, például azt, hogy egy fénynyalábbal együtt száguld.

forrás: Index

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!