A koleszterin rehabilitációja

Szerző: Szimpatika
A koleszterin az állati eredetű sterolok közé tartozik. Minden sejtünk képes termelni és felvenni is. Szervezetünk fontos zsír jellegű alkotóeleme. Amennyiben nem a szervezet állítja elő, úgy csupán az állati eredetű táplálékokkal vehetjük fel.

A koleszterin szó sokáig mindenkiben a szív- és érrendszeri betegségek fogalmához kapcsolódott, majd egyre több tanulmány jelent meg az úgynevezett "jó" koleszterinről, amely épp az említett rendellenességektől hivatott megvédeni.

Nehéz azonban úgy kommunikálni a témát, hogy az átlagember napi szinten is értse, mely zsírokat fontos bevinnie a szervezetébe, és melyeket kell kerülnie. Hol arról olvasunk, hogy a tojás sárgája árthat, hol épp ellenkezőleg, fontos élettani hatásáról olvasunk. Atkins professzor és követői megkérdőjelezték a tiszta disznózsír ártalmasságát, miközben mások arra buzdítanak, hogy avokádó és halolajkapszula formájában vegyük magunkhoz az egészséges zsírsavakat.

Egy biztos, az LDL-nek nevezett koleszterin magas szintje plakkok képződését eredményezi az érfalakon, míg a HDL-koleszterin védi ereink épségét.

Most azonban újabb állítás látott napvilágot a HDL-lel kapcsolatban. Amerikai kutatók szerint a megfelelő HDL-szint erősen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kokázatát.  Azt nem sikerült bizonyítani, hogy maga a HDL véd a ráktól, de annak összefüggését igazolták, hogy a magasabb HDL-szint akár több mint 30%-ban csökkenti a daganatok megjelenésének rizikóját.

Forrás: www.drrose.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!