Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A koleszterin rehabilitációja

Módosítva: 11/24/2012 1 perc Rákszívinfarktuskoleszterin csökkentőkSzív- és érrendszerÖsszes cikk
A koleszterin az állati eredetű sterolok közé tartozik. Minden sejtünk képes termelni és felvenni is. Szervezetünk fontos zsír jellegű alkotóeleme. Amennyiben nem a szervezet állítja elő, úgy csupán az állati eredetű táplálékokkal vehetjük fel.

A koleszterin szó sokáig mindenkiben a szív- és érrendszeri betegségek fogalmához kapcsolódott, majd egyre több tanulmány jelent meg az úgynevezett "jó" koleszterinről, amely épp az említett rendellenességektől hivatott megvédeni.

Nehéz azonban úgy kommunikálni a témát, hogy az átlagember napi szinten is értse, mely zsírokat fontos bevinnie a szervezetébe, és melyeket kell kerülnie. Hol arról olvasunk, hogy a tojás sárgája árthat, hol épp ellenkezőleg, fontos élettani hatásáról olvasunk. Atkins professzor és követői megkérdőjelezték a tiszta disznózsír ártalmasságát, miközben mások arra buzdítanak, hogy avokádó és halolajkapszula formájában vegyük magunkhoz az egészséges zsírsavakat.

Egy biztos, az LDL-nek nevezett koleszterin magas szintje plakkok képződését eredményezi az érfalakon, míg a HDL-koleszterin védi ereink épségét.

Most azonban újabb állítás látott napvilágot a HDL-lel kapcsolatban. Amerikai kutatók szerint a megfelelő HDL-szint erősen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kokázatát.  Azt nem sikerült bizonyítani, hogy maga a HDL véd a ráktól, de annak összefüggését igazolták, hogy a magasabb HDL-szint akár több mint 30%-ban csökkenti a daganatok megjelenésének rizikóját.

Forrás: www.drrose.hu

A koleszterin az állati eredetű sterolok közé tartozik. Minden sejtünk képes termelni és felvenni is. Szervezetünk fontos zsír jellegű alkotóeleme. Amennyiben nem a szervezet állítja elő, úgy csupán az állati eredetű táplálékokkal vehetjük fel.