A koleszterin szó sokáig mindenkiben a szív- és érrendszeri betegségek fogalmához kapcsolódott, majd egyre több tanulmány jelent meg az úgynevezett "jó" koleszterinről, amely épp az említett rendellenességektől hivatott megvédeni.
Nehéz azonban úgy kommunikálni a témát, hogy az átlagember napi szinten is értse, mely zsírokat fontos bevinnie a szervezetébe, és melyeket kell kerülnie. Hol arról olvasunk, hogy a tojás sárgája árthat, hol épp ellenkezőleg, fontos élettani hatásáról olvasunk. Atkins professzor és követői megkérdőjelezték a tiszta disznózsír ártalmasságát, miközben mások arra buzdítanak, hogy avokádó és halolajkapszula formájában vegyük magunkhoz az egészséges zsírsavakat.
Egy biztos, az LDL-nek nevezett koleszterin magas szintje plakkok képződését eredményezi az érfalakon, míg a HDL-koleszterin védi ereink épségét.
Most azonban újabb állítás látott napvilágot a HDL-lel kapcsolatban. Amerikai kutatók szerint a megfelelő HDL-szint erősen csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kokázatát. Azt nem sikerült bizonyítani, hogy maga a HDL véd a ráktól, de annak összefüggését igazolták, hogy a magasabb HDL-szint akár több mint 30%-ban csökkenti a daganatok megjelenésének rizikóját.
Forrás: www.drrose.hu