A fokozott bőrelszíneződések leggyakoribb okai

2012. 11. 08.
Szerző: Szimpatika
Gyakran találkozunk a környezetünkben is feltűnő, szépészeti szempontból is zavaró bőrszíneltérésekkel, amelyek akár komoly pszichés és szociális zavarokat is eredményezhetnek. Ezek persze nem csak a látható bőrfelületeken, hanem rejtettebb helyeken is előfordulhatnak. Habár a jelenségek többsége jóindulatú, de vannak közöttük olyanok, amelyek belgyógyászati betegséget, vagy daganatot jeleznek előre.

A leggyakoribb fokozott pigmentációval járó betegségek a gyulladások utáni elszíneződések, melasma (májfolt, terhességi maszk), solaris lintiginosis (öregségi májfolt), ephelis (szeplő), nevusok (anyajegyek), café-au-lait (tejeskávé színű folt).

 

GYULLADÁSOK UTÁNI ELSZÍNEZŐDÉSEK

Sérülések, vagy gyulladásos folyamatok után marad sötétebben színezett a bőr. Pattanások, pikkelysömör, atopiás és kontak allergiás bőrgyulladások, gyógyszer reakciók és sérülések után alakulhat ki ilyen elváltozás. Számtalan lehetőség van ezek megszüntetésére, de legeredményesebb ezek kombinációja: hydroquinone, azelaic sav, retinoidok, kémiai hámlasztók és a lézerterápia.

MELAZMA (MÁJFOLT)

Halványbarna, barna, vagy szürkés elszíneződés döntően az arcon. Hátterében lehet terhesség, fogamzásgátló használata, phenytoin-tartalmú gyógyszer, vagy az ok sokszor ismeretlen. Kezelésében a napfény kerülése, napernyő állandó használata, hydroquinon-, retinoid-tartalmú kenőcsök, glycol savas hámlasztás és helyi kortikoszteroid eredményes lehet. Lézerterápia és az intenzív pulzus fényterápia szintén kedvező hatású.

 

SOLARIS LINTIGINOSIS (ÖREGSÉGI MÁJFOLT)

Az öregségi májfolt éles szélű, 1-3 mm-es, halvány, vagy középbarna színű folt, amely kissé ki is emelkedhet a bőr felszínéből. Alkaron, arcon, dekoltázson, mellkason, háton fordul leggyakrabban elő és a fokozott UV-sugárzás provokálja. Hydroquinon, retinoid, kémiai hámlasztók, lézer terápia és a cryotherapia (fagyasztásos terápia) használható jó eredménnyel.

 

EPHELIS (SZEPLŐ)

Mindenki számára jól ismert a vörös, barna, vagy halványbarna, éles szélű, kissé kiemelkedő elváltozás. Ezekre nem szükséges és nem is javasolt semmilyen kezelés, a téli hónapokban amúgy is sokat halványodnak.

 

CAFÉ-AU-LAIT (TEJESKÁVÉ SZÍNŰ FOLT)

Tejeskávé barna folt, amely a melanocytákban és a keratinocytakban nagyobb mennyiségben meglévő melanin (bőrfesték) okoz. Előfordul, hogy már újszülött korban látható, máskor csak később gyermekkorban lép fel. A gyermekek 10%-ban normálisan jelen lehet, ha azonban a tejeskávé-foltok száma 6 vagy ennél több, akkor felmerül a Recklinhausen-kór lehetősége. Ritkán az elváltozás széle egyenetlen. Lehet a tejeskávé-folt macula, lencsényi nagyságú, lehet több cm kiterjedésű. A folt önmagában veszélytelen, nem lesz belőle rosszindulatú daganat. Kezelésében lézerterápia és a sebészeti kimetszés lehet csak hatékony.

 

Forrás:  www.gyogyaszati.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!