Könnyű férfi munka: tízezer forintért lehet spermát adományozni

2012. 10. 19.
Szerző: Szimpatika
Az egyik egészségügyi intézmény várja 18–35 év közötti férfiak jelentkezését sperma donor programjába! Olyan egészséges férfiak jelentkezését várják, olvasható a honlapjukon, akik még nem vettek részt Magyarországon ivarsejt-adományozására irányuló programban, és tudomásul veszik, hogy más egészségügyi intézmény által szervezett ivarsejt-adományozás programban nem vehetnek részt.

Mit kell tudni a donor programról?

Donor sperma csak teljesen egészséges férfitől származhat! A programba  jelentkező 18–35 év közötti jelölteknek többlépcsős kivizsgáláson kell keresztül esnie. A vizsgálatok keretében családfaelemzést, genetikai szűrővizsgálatot, andrológiai, pszichológiai, laboratóriumi általános orvosi vizsgálatokat kell elvégezni.

A vizsgálatok során kiderül, hogy a jelölt alkalmas-e az ivarsejt adományozásra. A donor spermiumok genetikai állománya öröklődő betegségeket nem hordozhat, az ondófolyadéknak nemi úton terjedő betegségektől mentesnek kell lennie. A vizsgálatokat 6 hónap után meg kell ismételni, hogy kizárják bármiféle betegség jelenlétét. A donor kivizsgálása a jelöltek számára ingyenes. Amennyiben a donorjelölt a vizsgálatokon megfelelt, ivarsejt-adományozás céljára többször is adhat mintát. Azonban a minták felhasználása során biztosítani kell, hogy az ugyanazon adományozótól származó utódok száma különböző személyeknél elvégzett reprodukciós eljárások során se haladja meg a négyet. Ha a minta megfelel az előírt minőségi követelményeknek, az adományozó mintaadással felmerült költségeit alkalmanként 10.000 Ft költségátalány fizetésével térítik meg. A magyarországi törvények szerint a donor személye titkos. Az adományozóról csak bizonyos fenotípusos tulajdonságok, mint testalkat, szemszín, hajszín stb. ismerhetőek meg.

 

Milyen előnyökkel jár a programban való részvétel?

– a jelöltek teljes körű és ingyenes kivizsgálásban részesülnek a nemzőképességük vonatkozásában

– aki nem felel meg a programban való részvétel feltételeinek, felvilágosítást kap egészségi állapotáról és a lehetséges kezelési lehetőségekről

– aki megfelel, az a továbbiakban költségtérítésben részesül

– a programban résztvevők segítséget nyújthatnak, olyan gyermeket vállalni akaró pároknak, akiknek nincs esélyük saját gyermekre

– a donor személye anonim és személyes adatai titkosak

 

A jelöltnek sperma-, mikrobiológiai és szerológiai, genetikai, vér-és vizelet-, andrológiai és  pszichológiai vizsgálaton kell átesnie.

Forrás: https://www.humancell.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!