Intim higiénia a hétköznapokban

2009. 03. 02.
|
Megannyi fertőzés leselkedik a nőkre a mindennapokban, ám kellő odafigyeléssel és megfelelő tisztálkodással a kellemetlen hüvelyi megbetegedések egy része megelőzhető. Dr. Závodszky Zsuzsanna nőgyógyásszal beszélgettünk a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, melyeket mindenkinek érdemes megismernie.
Miért fontos a hüvely rendszeres tisztítása?


A hüvely normális vegyhatása savas, azaz savanyú. Ez a vegyhatás könnyen felborul, hiszen úgyszólván minden ellene dolgozik: a műszálas fehérneműk, a tamponok, a különböző vegyianyagok vagy a sperma mind-mind lúgosítják. Gyakori eset az is, hogy az egyensúlyt olyan antibiotikumos kezelés borítja fel, ami egyébként valamilyen egyéb megbetegedés – például tüdőgyulladás – elleni védekezéshez abszolút szükséges. A hüvely nem steril, hanem baktériumokkal teli közeg. Ezek a baktériumok alapból nem patogének, de ha a savas egyensúly felborul, azzá válhatnak. Ezért javasolt mindenképpen rendszeresen kiöblíteni a hüvelyt valamilyen savanyú anyaggal, például tejsavval. Ez lehet tabletta, valamilyen oldat, netán direkt erre a célra gyártott intim mosakodószer.

Milyen gyakran érdemes végezni ezt az öblítést?


Ugyanúgy kell ezt elképzelni, mint például a fül belsejének kitisztítását: semmiképpen nincs rá szükség napi rendszerességgel, de időnként nélkülözhetetlen. Túlzásba nem szabad vinni, bár arról a nőgyógyászok között is megoszlanak a vélemények, hogy ez pontosan mit is jelent. Akad olyan is, aki szerint minél ritkábban kell öblítést végezni, mivel a hüvelynek megvannak a maga öntisztulási mechanizmusai. Én úgy gondolom, mindenképp szükség van a művelet rendszeres elvégzésére, az azonban fontos, hogy csakis abban az esetben, ha éppen nem áll fent semmiféle fertőzés. Ilyenkor először a kórokozókkal szemben kell kezelni a beteget, mert az öblítés nem képes visszaállítani az egyensúlyt.Az öblítések mellett nyilván a napi tisztálkodást sem szabad elhanyagolni…


Természetesen a rendszeres napi tisztálkodás elengedhetetlen, és az intim testtájakra is vonatkozik. Naponta egyszer-kétszer mindenképp meg kell mosakodni ezeken a területeken is. Az úgymond normális szappanok ugyanakkor kevésbé alkalmasak a hüvely tisztítására: inkább speciális, a bioboltokban, gyógyszertárakban kapható savas szappanokat, vagy kifejezetten erre a célra gyártott intim géleket, oldatokat, mosakodószereket kell használni. Ezek hatékony és jó készítmények. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy minden nap tiszta fehérneműt húzzunk.

Szükség van-e ezek kigőzölésére vagy klórozására, mint azt gyakran hallani lehet?


Nem, mert a szóban forgó, sok kellemetlenséget okozó kórokozók kifejezetten sérülékenyek, és nem igazán életképesek a szervezeten kívül. Pár nap alatt maguktól elpusztulnak a szabad levegőn, mert csak olyan meleg, nedves közegben képesek túlélni, mint amilyen a hüvely is. Egy tisztességes mosakodás a fehérneműk vasalása és klórozása nélkül is megöli ezeket. Az akut fertőzések pedig megfelelő kezelés után pár nap alatt elmúlnak.

Miként lehet a legegyszerűbben meghatározni a hüvelyi fertőzéseket?

A hüvelyi fertőzések között alapvetően három nagyobb csoportot különböztethetünk meg: a gombás fertőzéseket, a bakteriális fertőzéseket és a trichomoniázist. Utóbbit sajátos kórokozók okozzák, ez indokolja az elkülönítést. Az esetek nagyjából felében gombás fertőzésekkel találkozom, ennek 70-80 százalékát a candida albicans okozza. Ezen kívül igen gyakoriak a herpeszes, bakteriális megbetegedések is. A mai laboratóriumi eszközökkel és gyorstesztekkel már igen egyszerű feladat megállapítani, hogy egy adott eset éppen melyik körbe tartozik.A beteg is képes lehet erre?


Csak bajosan. A hüvely ilyenkor ég és viszket, bővebb a váladékozása is, ezek azonban már csak a hüvelygyulladás tünetei, amik tulajdonképpen mindegyik kórokozó esetében azonosak. Vagyis amit a beteg észlel, már csupán a fertőzés következménye, ami persze külső szemmel is érzékelhető: a nyálkahártya vagy a külső nemi szervek érzékenyebbek, duzzadtabbak, kipirulnak, váladék lepheti el őket. A lepedék színéből lehet következtetni a kórokozóra, de ehhez is szakértő szemre van szükség. Azért nagyon fontos, hogy megállapítsuk, pontosan milyen fertőzésről van szó, mert a baj csakis akkor múlik el megfelelően, ha adekvát módon kezeljük.

Mi a sok kellemetlenséggel járó gombás fertőzések oka?

Az egész gombásodás alapja, hogy a probléma zömmel belül alakul ki: felborul a gyomor-bél traktus flórájának egyensúlya, amitől a szervezetben jelenlévő, jótékony hatást kifejtő baktériumok elpusztulnak, patogénné válnak, és elszaporodnak a gombák. Az első menses előtt általában nem fordul elő hasonló megbetegedés, bár a kórokozók már az ivarérett kor előtt is jelen vannak a szervezetben.

Életmód szempontjából mikre kell ügyelni, hogy elkerüljük a hasonló megbetegedéseket?

A személyes higiénia mellett a nem megfelelő táplálkozás is hajlamosít a gombás fertőzésekre. A sok édesség, a sok cukor például kifejezetten kedvez ezeknek a megbetegedéseknek, nem véletlenül szokás makacs fertőzések esetén candida-diétát előírni a betegnek. A wellness-fürdők, termálfürdők, szaunák is fokozott kockázatot jelentenek, hiszen ezek meleg vize hemzseg a kórokozóktól. És persze azt a tényezőt is muszáj számításba venni, amiről eddig még nem beszéltünk: a hajlamot. Van, aki akár napi öt kiló csokoládét is magába tömhet és emellett állandóan váltogathatja a partnereit, de akkor sem lesz semmi baja, és olyan is, aki adott esetben nem is él szexuális életet és odafigyel magára, mégis megbetegszik.

Mihez kell kezdenie annak, aki megbetegedett?


A fertőzés esetén csak idő kérdése, hogy mikor alakulnak ki a konkrét panaszok, a gyulladásos tünetek. Ez általában 1-2 hét. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni, a kezelés pedig, mint mondtam, nem nehéz. Gyógyszeresen, szájon át is lehet gyógyítani a megbetegedést, de a lokális megoldások mindenképpen célravezetőbbek. A krónikus, újból és újból előjövő megbetegedés esetén ugyanakkor nem elég a helyi kezelés. Ha egy évben háromszor-négyszer jelentkezik a gombás fertőzés, ilyen esetről beszélünk. Ilyenkor tanácsos néhány hónapig gyógyszert szedni.

Feltétlenül szükséges ilyenkor diétázni is?

A candida-diéta általában jó megoldást jelent az elhúzódó fertőzésekre. A ló túlsó oldalára persze nem szabad átesni, hiszen az efféle étrend-változtatások nem kívánják meg azt, hogy az ember csontsoványra fogyjon. Kerüljük az édességeket, a cukrot, az élesztőt, és ecet helyett inkább citromot fogyasszunk. Az alkohol nem befolyásolja a hasonló megbetegedéseket, így nem is kell tőle tartózkodni. Léteznek emellett különféle természetes készítmények, melyek elősegítik a gyógyulást. A grapefruit-mag kivonata például csökkenti a hüvelyi folyásokat. De általánosságban elmondható, hogy minden immunerőt, ellenállóképességet növelő szer a gombás fertőzések ellen dolgozik.

Tartózkodni kell-e a szexuális élettől a kezelés ideje alatt?


A szex hasonló fertőzés esetén kifejezetten kellemetlen tud lenni a hüvely fokozott érzékenysége miatt, így általában nem is kell külön mondani a betegeknek, hogy a megbetegedés ideje alatt lehetőleg ne éljenek szexuális életet. Arról már nem is beszélve, hogy a partner is elkaphatja a fertőzést, és utána könnyen visszafertőzheti a másikat, aki már meggyógyult… Fontos az is, hogy ha valaki úgy érzi, a javulás ellenére még nem gyógyult meg tökéletesen, menjen el kontrollra. Ilyenkor sokkal nagyobb a kiújulás esélye, és a fertőzés könnyen krónikussá válhat.


Mik a tapasztalatai, mennyire figyelnek oda a nők a hüvelyi fertőzésekre?


Szerintem ma már sokkal felszabadultabbak vagyunk, nyíltabban beszélünk a szexualitásról, mint azelőtt. Az a tapasztalatom, hogy a nők is jóval természetesebben állnak ezekhez a kérdésekhez, már akár egészen fiatal korban is. Nincs tehát szó arról, hogy szégyellnének orvoshoz menni, ha valami bajuk van. Ma már ráadásul sok női nő-gyógyász is dolgozik, így ha valaki kellemetlennek érzi, hogy férfi orvoshoz forduljon, hát elmehet egy nőhöz is. A saját magunkkal való törődés felelősségének hiánya azért ma is létezik. Ha az ember fiatal, eszébe sem jut, hogy beteg lehet, de évi egy alapos orvosi kivizsgálás senkinek sem árt. Szűrővizsgálatra is lényegesen kevesebben járnak, mint kellene. Nem igazán tudom, mi ennek az oka, talán még mindig a felvilágosítás hiányosságai állhatnak a háttérben.
Szeptemberi akció

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 570 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízű

30 db

2 045 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bioextra Grapefruit mag kivonat

20 ml

1 435 Ft

71,8 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Artelac® CL szemcsepp

10 ml

1 225 Ft

122,5 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 530 Ft

117,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

885 Ft

88,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 420 Ft

710 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 850 Ft

37 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 070 Ft

1628 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup

100 ml

1 590 Ft

15,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte filmtabletta

20 db

1 890 Ft

94,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 270 Ft

27 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 670 Ft

104,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Aqua Resist vízálló sebtapasz

28 db

640 Ft

22,9 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 880 Ft

18,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

3 235 Ft

161,8 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 995 Ft

33,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el