Intim higiénia a hétköznapokban

2009. 03. 02.
|
Megannyi fertőzés leselkedik a nőkre a mindennapokban, ám kellő odafigyeléssel és megfelelő tisztálkodással a kellemetlen hüvelyi megbetegedések egy része megelőzhető. Dr. Závodszky Zsuzsanna nőgyógyásszal beszélgettünk a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, melyeket mindenkinek érdemes megismernie.
Miért fontos a hüvely rendszeres tisztítása?


A hüvely normális vegyhatása savas, azaz savanyú. Ez a vegyhatás könnyen felborul, hiszen úgyszólván minden ellene dolgozik: a műszálas fehérneműk, a tamponok, a különböző vegyianyagok vagy a sperma mind-mind lúgosítják. Gyakori eset az is, hogy az egyensúlyt olyan antibiotikumos kezelés borítja fel, ami egyébként valamilyen egyéb megbetegedés – például tüdőgyulladás – elleni védekezéshez abszolút szükséges. A hüvely nem steril, hanem baktériumokkal teli közeg. Ezek a baktériumok alapból nem patogének, de ha a savas egyensúly felborul, azzá válhatnak. Ezért javasolt mindenképpen rendszeresen kiöblíteni a hüvelyt valamilyen savanyú anyaggal, például tejsavval. Ez lehet tabletta, valamilyen oldat, netán direkt erre a célra gyártott intim mosakodószer.

Milyen gyakran érdemes végezni ezt az öblítést?


Ugyanúgy kell ezt elképzelni, mint például a fül belsejének kitisztítását: semmiképpen nincs rá szükség napi rendszerességgel, de időnként nélkülözhetetlen. Túlzásba nem szabad vinni, bár arról a nőgyógyászok között is megoszlanak a vélemények, hogy ez pontosan mit is jelent. Akad olyan is, aki szerint minél ritkábban kell öblítést végezni, mivel a hüvelynek megvannak a maga öntisztulási mechanizmusai. Én úgy gondolom, mindenképp szükség van a művelet rendszeres elvégzésére, az azonban fontos, hogy csakis abban az esetben, ha éppen nem áll fent semmiféle fertőzés. Ilyenkor először a kórokozókkal szemben kell kezelni a beteget, mert az öblítés nem képes visszaállítani az egyensúlyt.Az öblítések mellett nyilván a napi tisztálkodást sem szabad elhanyagolni…


Természetesen a rendszeres napi tisztálkodás elengedhetetlen, és az intim testtájakra is vonatkozik. Naponta egyszer-kétszer mindenképp meg kell mosakodni ezeken a területeken is. Az úgymond normális szappanok ugyanakkor kevésbé alkalmasak a hüvely tisztítására: inkább speciális, a bioboltokban, gyógyszertárakban kapható savas szappanokat, vagy kifejezetten erre a célra gyártott intim géleket, oldatokat, mosakodószereket kell használni. Ezek hatékony és jó készítmények. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy minden nap tiszta fehérneműt húzzunk.

Szükség van-e ezek kigőzölésére vagy klórozására, mint azt gyakran hallani lehet?


Nem, mert a szóban forgó, sok kellemetlenséget okozó kórokozók kifejezetten sérülékenyek, és nem igazán életképesek a szervezeten kívül. Pár nap alatt maguktól elpusztulnak a szabad levegőn, mert csak olyan meleg, nedves közegben képesek túlélni, mint amilyen a hüvely is. Egy tisztességes mosakodás a fehérneműk vasalása és klórozása nélkül is megöli ezeket. Az akut fertőzések pedig megfelelő kezelés után pár nap alatt elmúlnak.

Miként lehet a legegyszerűbben meghatározni a hüvelyi fertőzéseket?

A hüvelyi fertőzések között alapvetően három nagyobb csoportot különböztethetünk meg: a gombás fertőzéseket, a bakteriális fertőzéseket és a trichomoniázist. Utóbbit sajátos kórokozók okozzák, ez indokolja az elkülönítést. Az esetek nagyjából felében gombás fertőzésekkel találkozom, ennek 70-80 százalékát a candida albicans okozza. Ezen kívül igen gyakoriak a herpeszes, bakteriális megbetegedések is. A mai laboratóriumi eszközökkel és gyorstesztekkel már igen egyszerű feladat megállapítani, hogy egy adott eset éppen melyik körbe tartozik.A beteg is képes lehet erre?


Csak bajosan. A hüvely ilyenkor ég és viszket, bővebb a váladékozása is, ezek azonban már csak a hüvelygyulladás tünetei, amik tulajdonképpen mindegyik kórokozó esetében azonosak. Vagyis amit a beteg észlel, már csupán a fertőzés következménye, ami persze külső szemmel is érzékelhető: a nyálkahártya vagy a külső nemi szervek érzékenyebbek, duzzadtabbak, kipirulnak, váladék lepheti el őket. A lepedék színéből lehet következtetni a kórokozóra, de ehhez is szakértő szemre van szükség. Azért nagyon fontos, hogy megállapítsuk, pontosan milyen fertőzésről van szó, mert a baj csakis akkor múlik el megfelelően, ha adekvát módon kezeljük.

Mi a sok kellemetlenséggel járó gombás fertőzések oka?

Az egész gombásodás alapja, hogy a probléma zömmel belül alakul ki: felborul a gyomor-bél traktus flórájának egyensúlya, amitől a szervezetben jelenlévő, jótékony hatást kifejtő baktériumok elpusztulnak, patogénné válnak, és elszaporodnak a gombák. Az első menses előtt általában nem fordul elő hasonló megbetegedés, bár a kórokozók már az ivarérett kor előtt is jelen vannak a szervezetben.

Életmód szempontjából mikre kell ügyelni, hogy elkerüljük a hasonló megbetegedéseket?

A személyes higiénia mellett a nem megfelelő táplálkozás is hajlamosít a gombás fertőzésekre. A sok édesség, a sok cukor például kifejezetten kedvez ezeknek a megbetegedéseknek, nem véletlenül szokás makacs fertőzések esetén candida-diétát előírni a betegnek. A wellness-fürdők, termálfürdők, szaunák is fokozott kockázatot jelentenek, hiszen ezek meleg vize hemzseg a kórokozóktól. És persze azt a tényezőt is muszáj számításba venni, amiről eddig még nem beszéltünk: a hajlamot. Van, aki akár napi öt kiló csokoládét is magába tömhet és emellett állandóan váltogathatja a partnereit, de akkor sem lesz semmi baja, és olyan is, aki adott esetben nem is él szexuális életet és odafigyel magára, mégis megbetegszik.

Mihez kell kezdenie annak, aki megbetegedett?


A fertőzés esetén csak idő kérdése, hogy mikor alakulnak ki a konkrét panaszok, a gyulladásos tünetek. Ez általában 1-2 hét. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni, a kezelés pedig, mint mondtam, nem nehéz. Gyógyszeresen, szájon át is lehet gyógyítani a megbetegedést, de a lokális megoldások mindenképpen célravezetőbbek. A krónikus, újból és újból előjövő megbetegedés esetén ugyanakkor nem elég a helyi kezelés. Ha egy évben háromszor-négyszer jelentkezik a gombás fertőzés, ilyen esetről beszélünk. Ilyenkor tanácsos néhány hónapig gyógyszert szedni.

Feltétlenül szükséges ilyenkor diétázni is?

A candida-diéta általában jó megoldást jelent az elhúzódó fertőzésekre. A ló túlsó oldalára persze nem szabad átesni, hiszen az efféle étrend-változtatások nem kívánják meg azt, hogy az ember csontsoványra fogyjon. Kerüljük az édességeket, a cukrot, az élesztőt, és ecet helyett inkább citromot fogyasszunk. Az alkohol nem befolyásolja a hasonló megbetegedéseket, így nem is kell tőle tartózkodni. Léteznek emellett különféle természetes készítmények, melyek elősegítik a gyógyulást. A grapefruit-mag kivonata például csökkenti a hüvelyi folyásokat. De általánosságban elmondható, hogy minden immunerőt, ellenállóképességet növelő szer a gombás fertőzések ellen dolgozik.

Tartózkodni kell-e a szexuális élettől a kezelés ideje alatt?


A szex hasonló fertőzés esetén kifejezetten kellemetlen tud lenni a hüvely fokozott érzékenysége miatt, így általában nem is kell külön mondani a betegeknek, hogy a megbetegedés ideje alatt lehetőleg ne éljenek szexuális életet. Arról már nem is beszélve, hogy a partner is elkaphatja a fertőzést, és utána könnyen visszafertőzheti a másikat, aki már meggyógyult… Fontos az is, hogy ha valaki úgy érzi, a javulás ellenére még nem gyógyult meg tökéletesen, menjen el kontrollra. Ilyenkor sokkal nagyobb a kiújulás esélye, és a fertőzés könnyen krónikussá válhat.


Mik a tapasztalatai, mennyire figyelnek oda a nők a hüvelyi fertőzésekre?


Szerintem ma már sokkal felszabadultabbak vagyunk, nyíltabban beszélünk a szexualitásról, mint azelőtt. Az a tapasztalatom, hogy a nők is jóval természetesebben állnak ezekhez a kérdésekhez, már akár egészen fiatal korban is. Nincs tehát szó arról, hogy szégyellnének orvoshoz menni, ha valami bajuk van. Ma már ráadásul sok női nő-gyógyász is dolgozik, így ha valaki kellemetlennek érzi, hogy férfi orvoshoz forduljon, hát elmehet egy nőhöz is. A saját magunkkal való törődés felelősségének hiánya azért ma is létezik. Ha az ember fiatal, eszébe sem jut, hogy beteg lehet, de évi egy alapos orvosi kivizsgálás senkinek sem árt. Szűrővizsgálatra is lényegesen kevesebben járnak, mint kellene. Nem igazán tudom, mi ennek az oka, talán még mindig a felvilágosítás hiányosságai állhatnak a háttérben.
Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el