Milyen szűrések kötelezők csecsemőkorban?

2012. 09. 10.
Szerző: Szimpatika
A csecsemők és kisgyermekek gondozása az alapellátás részét képező védőnői szolgálat keretében történik. A főiskolai végzettséggel rendelkező védőnők feladata az ellátási területükhöz tartozó kisgyermekes családok gondozása. Munkájuk során egészségnevelési feladatokat látnak el (felhívják a figyelmet a védőoltások szükségességére, az egészséges táplálkozás fontosságára) és figyelemmel kísérik a csecsemők és kisgyermekek testi és szellemi fejlődését.

A gyermekek csecsemőkorban egy tucat védőoltást kapnak. Néhányat már 1 éves kor alatt beadnak és ismétlő oltásra is szükség van: hepatitis B, gyermekbénulás, kanyaró, mumps (fültőmirigy-gyulladás), rubeola(rózsahimlő), diftéria, tetanus (szájzár), pertussis (szamárköhögés), B típusú Haemophilus influenzae, pneumococcus fertőzés, bárányhimlő, és újabban influenza ellen.

Az 1995/5 Népjóléti Miniszteri rendelet szerint a védőnő által kötelezően elvégzendő alap-szűrővizsgálatok:

 

- testi fejlődés (súly, hossz, fej- és mellkas körfogat),

- pszichomotoros fejlődés,

- érzékszervek vizsgálata (látás-, szinlátás- és hallásvizsgálat),

- BCG-heg ellenőrzése,

- mozgásszervek szűrése (lúdtalp, gerincelváltozások),

- golyvaszűrés,

- vérnyomásmérés.

Kóros eltérés észlelése esetén a beteget a házi gyermekorvoshoz utalja további vizsgálatra.

Jogszabály írja elő a  leggyakrabban előforduló genetikusan meghatározott anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését. Előfordulhat azonban olyan ritka anyagcserebetegség, melynek szűrése nem történt meg újszülöttkorban, és a tünetek később, csecsemőkorban jelentkeznek. A klinikai tünetek a szervek, szervrendszerek érintettségétől függően változatosak lehetnek. Az anyagcsere-betegségek első laboratóriumi eltérései: csökkent vércukorszint, acidózis, ketózis, emelkedett vérammónia-, -laktát és -piruvát szint. A változatos klinikai tüneteket és a fent felsorolt laboratóriumi eltéréseket azonban nemcsak anyagcsere-betegségek, hanem egyéb kóros állapotok, például fertőzések is okozhatják. Ez utóbbi kizárása után kerülhet sor fennálló anyagcsere-betegség bizonyítására speciális laboratóriumi vizsgálatokkal, mint

- felszaporodott anyagcseretermékek, aminósavak kimutatása,

- enzimaktivitások mérése,

- molekuláris genetikai vizsgálatok.

 

Amennyiben az orvos vagy a védőnő rizikófaktorok meglétét valószínűsíti, akkor kiegészítő vizsgálatokat rendelhet el például vashiány, ólommérgezés vagy tuberkulózis irányában.

 

forrás: www.labtestonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!